Hlavní obsah

Rektoři: Peníze přislíbené ministerstvem školství na bezpečnostní opatření nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Navýšení rozpočtu vysokých škol o 200 milionů Kč, které jim přislíbilo ministerstvo školství po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze na zavádění bezpečnostních opatření, není dostatečné. Po čtvrtečním jednání České konference rektorů to řekla její předsedkyně Milena Králíčková. Podle ní MŠMT navýšilo finance rozpočtené na tři roky, podle odhadu rektorů by školy potřebovaly 200 milionů ročně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková

Článek

Ministerstvo chce školám přidat na investice z evropských peněz, které mohou čerpat z operačního programu Jan Amos Komenský. Navýšení v operačním programu je ve výzvě, která byla otevřena už v minulém roce, sdělila Králíčková, která je i rektorkou Univerzity Karlovy.

Cílem dané výzvy bylo podle ní původně to, aby si školy mohly pořídit investiční položky, např. přístroje a vybavení laboratoří.

Ministerstvo školství podle Králíčkové vyzvalo školy, aby odhadly, kolik peněz by na zavádění bezpečnostních opatření potřebovaly.

Vraha z fakulty policie lokalizovala doslova za rohem, za dvacet minut střílel

Krimi

„Náš hrubý odhad, kterého jsme byli schopni, byl 200 milionů, ale ročně, to je první věc. A druhá věc, ty věci, které potřebujeme v bezpečnosti na vysokých školách, nejsou jenom investičního charakteru,“ upozornila.

Mezi investiční opatření patří podle Králíčkové např. zavádění kamerového systému či krizového informačního systému nebo bezpečnostních rámů. K těm se podle Králíčkové její škola uchylovat nebude. A třeba zaměstnávání bezpečnostních odborníků je podle Králíčkové neinvestiční opatření.

Ministerstvo školství upraví bezpečnostní doporučení i pro žáky

Věda a školy

Česká konference rektorů podle svého prohlášení oceňuje spolupráci s ministerstvem školství a ministerstvem vnitra v otázce bezpečnostních opatření. Rektoři se také ztotožňují s prohlášením užšího předsednictva Rady vysokých škol ke zbraňové legislativě a vyzývají odpovědné orgány k regulaci pořizování a držení střelných zbraní v Česku.

Podle Králíčkové se právně řeší i otázka možného zákazu vnášení zbraní do prostor vysokých škol.

„V současné době probíhá, i díky iniciativě přímo z naší vysoké školy, snaha o právní expertizu, která nám řekne, jakým způsobem bychom mohli přistoupit právě k tomu, pokud by vysoká škola chtěla omezit nošení legálně držené zbraně kupříkladu na své akademické půdě,“ řekla Králíčková.

Slováci mají psychotesty u zbraní už 13 let, v Česku nejsou kapacity

Domácí

Sídlo FF UK se částečně otevřelo studentům a vyučujícím

Za připomenutí stojí, že se tento pátek studentům a zaměstnancům částečně otevřela hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde před Vánoci střelec zabil 14 lidí a dalších 25 osob zranil.

Tzv. předotevření fakulty je neformálním setkáním, které studentům a učitelům umožňuje poprvé vstoupit do budovy na náměstí Jana Palacha, aniž by do ní šli na přednášku či kvůli jiné povinnosti.

ANO požaduje vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

Domácí

V pondělí 19. února na fakultě začne letní semestr, vyučovat se bude i v sídle fakulty s výjimkou čtvrtého patra.

To zřejmě zůstane uzavřené minimálně do začátku příštího akademického roku, tedy přelomu září a října.

Rektorka se brání kritice poslance, jemuž střelec na fakultě zranil dceru

Domácí

Univerzita podala trestní oznámení na poslance Kobzu

Domácí

Výběr článků

Načítám