Hlavní obsah

Rektorka se brání kritice poslance, jemuž střelec na fakultě zranil dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslance Jana Richtera (ANO) jsem ujistila, že se na mne může kdykoliv obracet, řekla Novinkám rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková. Reagovala na kritiku poslance, který ve čtvrtek uvedl, že střelec při útoku na filozofické fakultě zranil i jeho dceru. Rozčiloval se, že když volal Králíčkové, v prvních větách prý mluvila hlavně o penězích.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková

Článek

Richter ve čtvrtek na jednání bezpečnostního výboru ve Sněmovně kritizoval, že po střelbě si sám musel sehnat číslo na Králíčkovou. Univerzita by se mu prý jinak sama neozvala.

„Hned ve druhé větě mi řekla, že peníze, které vybírají, také získáme. Tak jsem ji poslal někam, že o peníze nám opravdu nejde,“ kroutil hlavou poslanec.

Jeho dceru měl střelec postřelit v jedné ze tříd. Na místo se prý třikrát vracel a dívku měl postřelit při druhém návratu do třídy. Dcera podle Richtera zažila šok. „Její kamarádka umírala a telefonovala tátovi s prostřeleným krkem. Děly se tam hrozné věci a ona (rektorka) mluví o penězích. To mě naštvalo,“ zdůraznil poslanec hnutí ANO.

Poslanec Richter má po střelbě na fakultě zraněnou dceru. Policii vyplísnil za zásah

Domácí

Také řekl, že si myslel, že s Králíčkovou budou v kontaktu. To se prý ale nestalo. Údajně se ani fakulta jeho dceři zatím neozvala s informacemi, jak to bude probíhat dál.

Králíčková se kritice brání. „Obsahem telefonátu bylo opakované ujištění ze strany univerzity, že uděláme maximum pro to, abychom všem zraněným nabídli pomoc a podporu jak v oblasti psychosociální, tak v oblasti studijní a dalších včetně podpory z Nadačního fondu UK,“ napsala rektorka Novinkám.

„Pana poslance jsem ujistila, že se na mne může kdykoliv obracet,“ zdůraznila s tím, že univerzita si je vědoma, že potřeby zraněných budou různé a také v různý čas.

Zároveň upozornila, že univerzita neměla k dispozici seznam zraněných. „Proto jsme opakovaně veřejně deklarovali, že uvítáme, pokud se nám zranění či jejich rodinní příslušníci ozvou a sdělí své potřeby a to, jak a s čím jim můžeme pomoci,“ řekla.

Neexhiboval jsem, ohradil se Rakušan. Případ dcery poslance Richtera prověří

Domácí

Mluvčí UK Václav Hájek následně Novinkám sdělil, že seznam zraněných či jejich příbuzných univerzita doposud oficiálně nedostala od policie ani ostatních složek. A to kvůli ochraně osobních údajů.

„UK již před více než týdnem připravila dopisy jménem děkanky a rektorky, které jsou postupně prostřednictvím policejních interventů předávány rodinným příslušníkům a rodinám zraněných a které obsahují nabídku dostupné podpory a pomoci,“ uvedl Hájek.

„Stále nabízíme pomoc“

Univerzita i Filozofická fakulta podle něj stále nabízejí psychosociální podporu a pomoc. „Informace jsou neustále k dispozici na webu FF UK a UK, funguje i informační bezplatná linka na tel. čísle +420 800 100 790,“ připomněl s tím, že vedení UK i fakulty pravidelně vyzývá rodiny zraněných a pozůstalé, aby se s nimi spojili na kontaktech, které byly zveřejněné.

Richter se na jednání výboru pozastavoval i nad prodlevou, která v případě jeho dcery následovala po poskytnutí první pomoci i nad následnou komunikací ze strany policie.

Uvedl, že policisté po poskytnutí první pomoci jeho dceru nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Do nemocnice měla být převezena až po hodině a 40 minutách od útoku.

Ukázali fotografii a řekli, že se asi blíží. Univerzita zveřejnila svůj minutovník ze dne řádění střelce

Domácí

Policejní video ze zásahu na FF UKVideo: Policie ČR

Tragická střelba v hlavní budově Filozofické fakulty UK na náměstí Jana Palacha se odehrála 21. prosince. Čtyřiadvacetiletý střelec, který byl studentem fakulty, tehdy zabil 14 lidí a 25 zranil, část z toho těžce. Následně spáchal sebevraždu.

Později vyšlo najevo, že vrah má na svědomí také smrt muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla v jeho domě v Hostouni na Kladensku dopis, v němž se k činu přiznal. Totožný dopis měl u sebe i na fakultě. Motiv činu se stále prověřuje.

Zásah policistů prověřuje GIBS, Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia zásadnější pochybení neshledal.

URNA potřebuje čas, než se sbalí, řekl policejní prezident. Nesmysl, oponuje šéf útvaru

Domácí

Rekonstrukce střelby na FF UK Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám