Hlavní obsah

Ředitelé malotřídek si prozatím oddychli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny ve financování základních škol by měly v příštím školním roce dolehnout zejména na malé venkovské školy, ale po upřesnění parametrů ze strany ministerstva školství z minulého týdne už nervozita klesá. Ohrožené si přijdou malotřídky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Během tříhodinového maratonu nám ministr školství Mikuláš Bek popsal, že snížení financování maximálního počtu odučených hodin nemusí na většině škol znamenat žádná personální opatření,“ řekl Novinkám a Právu šéf školských odborů František Dobšík s tím, že v ohrožení by na těchto školách nemělo být ani dělení tříd v některých předmětech a tandemová výuka.

„Ke snižování úvazků by došlo u malotřídek a ministr řekl, že ještě budou hledat způsob, jak modifikovat chystané vládní nařízení, aby z toho i tento typ škol vyšel s čistým štítem,“ dodal.

Pro malotřídní školy by byly škrty drastické, ne všichni učitelé by museli mít plný úvazek
Adam Šimůnek, ředitel ZŠ a MŠ Brantice

Původně ministerstvo chtělo od příštího školního roku snížit školám platby v průměru o šest procent v rámci systému maximálního počtu odučených hodin, což má spojitost i s učitelskými úvazky. Poslední návrh už ale směřuje ke snížení o pět procent a další detaily se dolaďují.

Tři z deseti ZŠ v Česku by podle návrhu měly od září snížit učitelské úvazky

Věda a školy

V příznivé řešení věří i Adam Šimůnek, ředitel ZŠ a MŠ Brantice na Bruntálsku, který se jednání s Bekem účastnil. „Jsem spokojen s tím, že si ministr vzal ještě týden na zajištění pomoci pro menší malotřídní školy. Pro ně jsou škrty dost drastické, protože všichni učitelé by nemuseli dosáhnout na plný úvazek. Vypadá to nadějně, ale uvidíme, co se stane za týden,“ sdělil Novinkám a Právu.

Analýza ministerstva uvádí, že omezování učitelských úvazků by se podle posledního návrhu nedotklo 2599 základních škol, tedy 69 procent. O méně než půl úvazku by se musela uskromnit tisícovka škol, tedy čtvrtina. O půlúvazek až celý úvazek by přišlo 149 škol, jeden až dva úvazky by ztratilo 109 škol a více než dva úvazky 31. Škrt tří úvazků by se neměl týkat žádné školy.

Ředitelka: Kdo by učil jen 13 hodin týdně?

Podle ministerstva se největší snížení týká malotřídek se šesti až devíti žáky, kde mají jednu třídu pro žáky různých ročníků prvního stupně. Ty by mohly systém financování využívat maximálně na 91,7 procenta oproti současnosti.

Malých škol do 50 žáků je podle údajů ministerstva školství 1083.

Ředitelka ZŠ a MŠ Ladná na Břeclavsku Jana Mrázová má ve své škole pět tříd pro děti od prvního do pátého ročníku. V průměru má lehce nad deset žáků na třídu. Dosavadní systém jí umožňoval plně financovat kantora na každý ročník, a to i za situace, že v posledním ročníku má jen šest žáků.

Původní změna by pro ni znamenala, že by si vybrala jednu učitelku, které by snížila úvazek na 0,66. „To je zhruba třináct hodin týdně. Kdo by na tak malý úvazeček šel učit?“ řekla Novinkám a Právu. Plný úvazek učitele činí 22 hodin týdně.

Třídy by navíc musela ředitelka různě spojovat v rámci deseti vyučovacích hodin. Zřejmě by mohla i spojit dva ročníky do jedné třídy. Nová verze zahrnuje propojování výuky už jen v rámci pěti hodin a úvazek dané kantorky se bude muset snížit jen na 0,86, což je asi 19 hodin týdně.

„Protože máme dobré vztahy se zřizovatelem, mohla bych zažádat o doplatek na plat do těch 22 hodin na prvním stupni. Spojovala bych méně, třeba jen kolem pěti hodin. Jednalo by se o tělesnou výchovu, pracovní činnost a výtvarnou výchovu. To by bylo ještě celkem únosné,“ uvedla.

Uchazeči o studium na střední škole mohou od letoška podávat přihlášku elektronicky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám