Hlavní obsah

Raketa SLS by mohla k Měsíci odstartovat příští týden v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kennedyho vesmírné středisko (USA)

Technikům americké vesmírné agentury NASA se povedlo dokončit tankování rakety Space Launch System (SLS). Ta by v úterý 27. září mohla vynést k Měsíci modul Orion, a tím připravit půdu pro další misi lidí na Měsíc. Sedmdesátiminutové časové okno pro start se ten den otevírá v 17:37 SELČ. O průběhu příprav informovala NASA na Twitteru.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Raketa SLS s lodí Orion na startovací rampě

Článek

První start rakety NASA 29. srpna zrušila kvůli problémům s chlazením jednoho ze čtyř raketových motorů, jehož teplotu je před startem třeba dostat na minus 250 stupňů Celsia. Druhý start byl zrušen 3. září kvůli potížím při tankování, konkrétně kvůli úniku paliva.

NASA zrušila i druhý pokus o start k Měsíci. Raketa se vrátí do montážní haly

Věda a školy

Únik kapalného vodíku se inženýrům podařilo dostat na „zvládnutelnou úroveň“, uvedla NASA. Zda se SLS ale příští týden skutečně odlepí od země, bude záviset na dalších faktorech - např. počasí a technickém stavu jednoho typu baterií.

Vypršela certifikace baterií

Raketa má v sobě zabudovaný „systém ukončení letu“, který se aktivuje v případě, že se SLS při stoupání odchýlí od plánovaného kurzu. V takovém případě se aktivují výbušniny, které ji buď částečně, nebo úplně zničí.

Baterie, které jsou součástí systému, nicméně mají certifikaci na omezenou dobu, která vypršela už před několika týdny. Ačkoli je NASA přesvědčená, že baterie jsou stále v dobrém stavu, musí žádat o prodloužení certifikace.

KOMENTÁŘ: Kosmické potíže USA – Alex Švamberk

Komentáře

Úterní start kromě počasí, konkrétně bouří momentálně zuřících v Mexickém zálivu nedaleko Floridy, a certifikace baterií závisí i na výsledku analýzy dat nasbíraných při zkouškách provedených v hangáru.

Inženýrské týmy konkrétně tento týden ve středu provedly tzv. kryogenní test pro misi Artemis I na Měsíc. Všechny cíle byly podle nich během testu splněny.

„Tým začne vyhodnocovat data spolu s počasím a dalšími faktory, aby potvrdil připravenost na pokus o start 27. září,“ konstatovali zástupci NASA na Twitteru.

Mise Artemis

Při této testovací misi Artemis I má každopádně Orion bez posádky obkroužit Měsíc a vrátit se na Zemi. V případě úspěchu mají následovat cesty k Měsíci s posádkou.

Součástí historického programu návratu na Měsíc jsme i my. Pohon zajistí evropský modul

Věda a školy

Podle současného plánu má modul Orion s posádkou obletět našeho přirozeného souputníka v roce 2024 a při misi Artemis III mají – ne dříve než v roce 2025 – na jeho povrchu stanout dva lidé.

Reklama

Výběr článků

Načítám