Hlavní obsah

Součástí historického programu návratu na Měsíc jsme i my. Pohon zajistí evropský modul

Paříž/Praha

Evropská kosmická agentura (ESA) je součástí historického programu, který vrátí lidstvo zpátky na Měsíc, uvedl v úterý šéf agentury Josef Aschbacher. ESA v rámci průzkumné mise Artemis I, která má podle plánu odstartovat příští pondělí z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě, vyšle k zemské družici Evropský servisní modul (ESM), který má u lodi Orion zajišťovat vzduch, elektřinu a pohon.

Foto: NASA/ESA/ATG Medialab

Orion s Evropským servisním modulem (ESM)

Článek

Mise Artemis I proběhne ještě bez posádky. Cílem první mise nového programu je otestovat zařízení včetně ESM pro cestu na Měsíc a zpět.

Start rakety SLS (Space Launch System), která kapsli Orion s modulem ESM do vesmíru vynese, je plánovaný na 29. srpna - a pokud se podaří, loď se po 42 dnech vrátí na Zemi 10. října.

NASA poslala měsíční raketu na odpalovací rampu, první start se blíží

Věda a školy

První astronaut mise Artemis? Ovečka Shaun

Věda a školy

Možnost startu této mise Artemis I se v pondělí 29. srpna nabízí od 14:33 SELČ a potrvá dvě hodiny. V případě neúspěchu tento den, např. kvůli počasí, plánuje americký vesmírný úřad NASA další starty 2. a 5. září; na další pokus pak musí dva týdny počkat.

„Evropa je klíčovým partnerem pro misi Artemis a objevování Měsíce,“ konstatoval šéf ESA Aschbacher na tiskové konferenci.

Na vývoji ESM se podle ESA podílely zejména letecká společnost Airbus a Francie, Německo, Švýcarsko, některé skandinávské země či Itálie. I další z 22 členských států agentury, mezi které patří také Česko, ale podle Aschbachera učinily pro objevování vesmíru významné přínosy.

Foto: Airbus

Pohled na vnitřní strukturu modulu ESM

„Česká republika přispívá k všeobecnému průzkumnému programu, zaměřuje se spíše na některé robotické průzkumné aktivity,“ uvedl na dotaz ČTK šéf oddělení pro pilotovaný a robotický výzkum ESA David Parker.

Češi chystají unikátní misi k Měsíci, může přepsat učebnice

Věda a školy

Příležitost pro český průmysl podle něj bude i do budoucna v chystaných projektech, jako je např. Evropský velký logistický přistávací modul (EL3).

První Evropan na Měsíci do konce desetiletí?

ESM má pro posádky budoucích misí programu Artemis zajistit vzduch, elektřinu, vodu a pohon. V obytném modulu také udržuje správnou teplotu a řídí kurz. Váží přes 15 tun a společně s Orionem měří na výšku 7,3 metru.

ESA toto klíčové zařízení pro misi vyšlo na 600 milionů eur (14,9 miliard Kč), a to včetně nákladů na testování a vývoj, jak informoval Aschbacher. Plánované je dodání dalších šesti ESM, z nichž jeden je už připraven v Kennedyho vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral.

Do vesmíru poletí první Američanka domorodého původu. Bude navíc velitelkou

Věda a školy

Součástí programu Artemis je i vyslání prvního evropského astronauta na Měsíc. V plánu je tak učinit do konce desetiletí, závisí to však na dohodách s NASA i na úspěchu první a druhé mise. Šanci má sedm astronautů - dva Italové, dva Němci, Dán, Brit a Francouz. Pro Artemis budou podle Aschbachera vybráni tři z nich.

Praha podepsala smlouvu s resortem financí o sídle kosmické agentury

Věda a školy

Jinak platí, že první let s lidskou posádkou - mise Artemis II - je plánovaný na rok 2024, první přistání na Měsíci - Artemis III - pak v roce 2025.

Anketa

Věříte, že se v roce 2025 podaří lidem přistát na měsíčním povrchu?
Ano.
66,7 %
Ne, vyjde to ale třeba 1-2 roky poté.
25,5 %
Ne, v tomto desetiletí se to rozhodně nepovede.
7,8 %
Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám