Hlavní obsah

Kvůli vlnobití zřejmě SpaceX přišla o první stupeň rakety Falcon Heavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Americká soukromá vesmírná společnost SpaceX kvůli rozbouřenému moři přišla o prostřední část prvního stupně nejsilnější rakety Falcon Heavy. Stupeň po pátečním úspěšném startu sice přistál na plovoucí plošině v Atlantickém oceánu, při plavbě zpět do střediska na floridském Mysu Canaveral se však nakonec kvůli velkým vlnám převrátil. Server The Verge napsal, že stupeň nakonec spadl do oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První komerční let nejsilnější rakety na světě Falcon HeavyVideo: Reuters

 
Článek

Vlny dosahovaly podle informací z médií až tří metrů.

Foto: Profimedia.cz

První stupeň jiné rakety Falcon 9 na autonomní přistávací plošině Of Course I Still Love You, kde nyní dosedla centrální část Falcon Heavy. Ilustrační foto

„Stupeň se začal posouvat, a nakonec se neudržel ve vzpřímené poloze. Doufali jsme, že ho dovezeme neporušený, ale bezpečnost posádky má vždy přednost. Nepředpokládáme, že to ovlivní budoucí mise,” oznámila společnost SpaceX.

Možná jen část stupně

Portál Space.com napsal, že je to poprvé, co SpaceX přišla o první stupeň, který předtím úspěšně přistál na plovoucí plošině. Ačkoli The Verge uvedl, že stupeň se převrhl do oceánu, podle serveru TESLARATI je možné, že ve vodě skončila jen jeho část.

Zakladatel SpaceX Elon Musk totiž na Twitteru napsal, že motorová část stupně se zdá být v pořádku a až kontrola prokáže její stav.

K zajištění prvního stupně rakety Falcon 9 po přistání na prámu používá SpaceX robota, který se jmenuje Octagrabber a jehož úkolem je udržet stupeň na místě.

Těžký Falcon Heavy je odvozen z rakety Falconu 9. První stupeň rakety Falcon Heavy tvoří zesílený první stupeň řady Falcon, k němuž jsou po stranách připojeny další dva první stupně rakety Falcon Heavy. Každý ze stupňů pohání devět motorů Merlin 1D.

Protože střední část prvního stupně je zesílená a má pozměněný tvar kvůli připojení postranních raket, nelze k jejímu zabezpečení využít zmíněného robota.

 V létě start i se zajišťovacím robotem

Na úpravě robota ale SpaceX očividně pracuje, neboť v létě se chystá další start Falconu Heavy, při kterém chce společnost k zajištění centrální části prvního stupně Octagrabbera použít.

Falcon Heavy, který je nejsilnějším nosičem současnosti, minulý pátek vynesl do kosmu saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A. Po odpojení oba postranní pomocné stupně přistály na Mysu Canaveral a centrální část na prámu Of Course I Still Love You v Atlantiku.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Oba postranní pomocné stupně rakety Falcon Heavy přistály na Mysu Canaveral.

Vedle pomocných vzletových stupňů zachránila společnost SpaceX také aerodynamický kryt nákladového prostoru, který podobně jako první stupně rakety použije k dalšímu startu. Opětovné použití částí nosiče zlevňuje dopravu nákladu do kosmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám