Hlavní obsah

První farma na chov chobotnic vyvolala mezi ochranáři značné obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Kanárských ostrovů má vzniknout farma na chov chobotnic. Společnost Nueva Pescanova v roce 2019 přišla na způsob, jak je v zajetí rozmnožovat. V plánu má dodávat obchodníkům na milion chobotnic ročně. Ochranáři mají obavy z krutého zacházení.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Chobotnice je oblíbenou potravou nejen pro svůj nutriční přínos, ale zároveň i pro pestrou chuť a úbytek tradičních rybích potravin, jako je např. treska.

Tajemství chovu těchto hlavonožců se snaží odhalit rybářské firmy desítky let. Španělská společnost Nueva Pescanova v roce 2019 přišla na to, jak je rozmnožovat ve vysokém množství a v zajetí. V současné době neexistují žádná specifická pravidla farem, protože chobotnice hromadně komerčně chovány nikdy nebyly.

Důvěrné dokumenty návrhu výstavby poskytla BBC. Plánem firmy je poskytovat obchodníkům na 3000 tun masa ročně, což je přibližně jeden milion zvířat. Společnost návrh podala na Generální ředitelství rybolovu Kanárských ostrovů.

Jíte chobotnice? PETA varuje před dávnou kletbou

Koktejl

Chobotnice budou chovány těsně vedle sebe

Chov chobotnic je však kritizován mnohými vědci. Předně protože jsou to vysoce samotářská a teritoriálně orientovaná zvířata.

Podle plánů má farma obsahovat přibližně tisíc společných nádrží ve dvoupatrové budově v přístavu Las Palmas na ostrově Gran Canaria. Deset až patnáct chobotnic má sdílet jeden metr krychlový vody. Život v těsné blízkosti ale může vést podle odborníků ke stresu, konfliktům a vysoké úmrtnosti.

Dalším problémem je i světlo a krmení. Chobotnice jsou nejvíce aktivní v noci a jsou zvyklé na život ve tmě. V nádržích by ale zvířata měla být chována pod ustavičným světlem. Živena mají být průmyslově vyráběným suchým krmivem, přestože jsou aktivními lovci.

Kontroverzní usmrcení mrazem

Podle dokumentů by měly být chobotnice zabíjeny umístěním do nádob s vodou o teplotě -3 °C. Existují přitom studie, které jasně prokazují, že chobotnice cítí bolest i potěšení. V britském zákoně jsou proto dokonce uznány jako cítící bytosti.

  • Např. vědci z Dartmouth College v USA podle webu Science Alert zkoumali, jak chobotnice prožívají různé situace. Výsledky výzkumu vyvolávají obavy pro způsob usmrcení. Chobotnice mají specifické zpracovávání informací, umějí používat nástroje, jsou výjimečné pro svůj zrak a v neposlední řadě vnímají bolest. Odborníci tvrdí, že chobotnice mají podobnou míru inteligence jako kočky, přesto je pro lidstvo přirozenější je považovat za svou potravu. Může za to těžko čitelná osobnost a chování.

Tato pomalá smrt by pro zvířata byla velkým utrpením. Smrtí mrazem jsou dnes zabíjeny i mnohé ryby. Některé velké firmy už ale zvířata usmrcená tímto způsobem odmítají odkupovat.

Biologové natočili vzácnou chobotnici se zářivě barevnými chapadly

Koktejl

V neposlední řadě se vědci obávají znečištění odpadních vod produkovaných farmou. Nádrže by měly být naplňovány mořskou vodou z přilehlého zálivu, do kterého se posléze bude zase vracet zpět. Vědci varují, že chobotnice produkují vysoké množství dusíku a fosfátu, což by mohlo mít dopad na životní prostředí.

Pozornost výstavby nové farmy přitáhla mnohé mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat. Legislativu pro chov chobotnic v současné době reviduje Evropská komise i USA.

Vystavili těla sedmi mrtvých delfínů. Aktivisté protestovali ve Štrasburku

Evropa

Španělská firma naopak tvrdí, že chov chobotnic může přispět k zmírnění tlaku na rybolov. Poslední roky je tato problematika totiž velmi diskutované téma pro narušení mnoha biodiverzit i kvůli lovu vlečnými sítěmi na mořském dně.

V Austrálii objevili nový druh pavouka, buduje si podzemní nory

Věda a školy

Obří pás mořských řas v Atlantiku může zahltit floridské pláže

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám