Hlavní obsah

V Austrálii objevili nový druh pavouka, buduje si podzemní nory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům v Austrálii se podařilo odhalit existenci supervelkého druhu pavouka, který se vyskytuje jen v centrální části státu Queensland. Barevný pavouk dostal název Euoplos dignitas, což je odvozeno od latinského slova dignitas, které znamená důstojnost, ale i velikost.

Foto: Profimedia.cz

Pavouk druhu Euoplos dignitas

Článek

Právě tato slova mají odrážet obří velikost nového pavoučího druhu, citoval server NBC News z prohlášení muzea v Queenslandu.

I když Australané nezveřejnili přesnou velikost svého objevu, pavouci z čeledi Ctenizidae (sklípákovití) jsou podle časopisu National Geographic většinou velcí asi 3,8 centimetru (zpráva z agentury původně mylně uváděla 38 centimetrů - pozn. red) a hnízdí pod zemí. Jsou to chlupatí tropičtí pavouci, jejichž kousnutí může lidem způsobit bolesti a otoky.

Pavouk žije v lesních porostech a buduje si podzemní nory v černozemi v centrální části Queenslandu, který leží na severovýchodním pobřeží Austrálie. Kvůli intenzivní zemědělské činnosti tito pavouci nejspíš přicházejí o významnou část svého životního prostředí, a tak se z nich pravděpodobně stává ohrožený druh, uvedli australští vědci.

Podle Michaela Rixe, hlavního experta na pavouky z muzea v Queenslandu, jsou odborníci nadšení, že „mohou vědecky zdokumentovat tento nový druh“. Jak dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pojmenování nového druhu má velký význam, protože být známým druhem znamená být chráněn.

Euoplos dignitas je již čtvrtým pavoučím druhem, který se v poslední době podařilo v Austrálii objevit. Další tři vědci objevili minulý měsíc na pomezí australských států Victoria a Nový jižní Wales.

Pavoukům se možná zdají sny jako lidem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám