Hlavní obsah

Jíte chobotnice? PETA varuje před dávnou kletbou

PETA, největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě, zveřejnila na YouTube video, které má lidi odradit od konzumace chobotnic. Organizace rovněž zaslala otevřený dopis známému šéfkuchaři Gordonu Ramseymu, kterého s nadsázkou varuje před dávnou kletbou „octocurse“, která by mohla potkat během letošního Halloweenu i hosty jeho restaurací.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dopis britskému šéfkuchaři adresuje Elisa Allenová, viceprezidentka organizace PETA.

„Píši Vám, abych vás varovala před nebezpečnou kletbou octocurse, se kterou byste se během letošního Halloweenu mohl setkat. Servírováním chobotnic ve Vašich restauracích vystavujete takovému nebezpečí i Vaše hosty. Kletba postihuje všechny, kteří zabíjí, vaří či konzumují chobotnice,“ píše Allenová.

K dopisu je připojeno i strašidelné video, které znázorňuje následky kletby. Lidé se mohou částečně transformovat v hlavonožce, mohou vypouštět inkoust, jejich krev bude zbarvena modře a oči se dramaticky zvětší.

Ačkoliv jsou dopis i video samozřejmě myšleny s notnou dávkou nadsázky, PETA se snaží o omezení konzumace chobotnic ve světě. Tito vysoce inteligentní hlavonožci jsou totiž oblíbenou pochoutkou. Chobotnice, jež jsou mnohdy porcovány zaživa, jsou však mimořádně citlivé na bolest.

Chobotnice jsou považovány za nejchytřejší hlavonožce na světě. Svou inteligenci a dovednosti prokázaly již několikrát při vědeckých výzkumech i pozorování ve svém přirozeném prostředí.

O inteligenci chobotnic svědčí i dřívější záznamy, které odhalily, že tito hlavonožci pomocí chapadel či svého sifonu vrhají ze svých doupat zbytky potravy, kamení či skořápky mušlí.

Analýzou novějších záznamů pak vědci objevili, že se podobným chováním snaží samičky zbavit příliš dotěrných samců.

Tyto unikátní hlavonožce nelze přirovnat k téměř žádnému jinému zvířeti na světě. Mají modrou krev, žádné kosti a tři srdce.

Na rozdíl od obratlovců nemají centrální nervovou soustavu. Jejich nervové dráhy jsou umístěné i ve všech osmi chapadlech, každé z nich díky tomu dokáže do značné míry myslet individuálně.

Reklama

Výběr článků

Načítám