Hlavní obsah

Prstence planety Uran už nejsou skryté. Webbův teleskop nabízí nový, detailní pohled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmický dalekohled Jamese Webba pořídil nový a doslova zářivý portrét planety Uran, na kterém můžeme vidět jinak obecně skryté prstence tohoto ledového obra. Webb zachytil dynamický svět s prstenci, měsíci, bouřemi a dalšími atmosférickými prvky, a to včetně sezonní polární čepičky. Když byl před více než třemi desetiletími k dispozici první detailní záběr na planetu, nic z toho nebylo patrné.

Foto: NASA, ESA, CSA, STScI

Detailní pohled na planetu Uran a systém jejích prstenců. Snímek také ukazuje devět z 27 měsíců planety.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejněním nových snímků Uranu, které vznikly pomocí zařízení NIRCam (Near-Infrared Camera) na Webbově teleskopu, navázal na „první ochutnávku“ fotek Uranu a jeho prstenců z letošního dubna.

Aktuální obrázky od daného dalekohledu, zveřejněné v pondělí 18. prosince, jsou však ještě preciznější a obsahují více detailů.

První kvalitní pohled lidstva na Uran přišel v roce 1986, když kolem planety proletěla sonda Voyager 2. Prostřednictvím aparátu na kosmické lodi, který sledoval Sluneční soustavu ve viditelném světle, se Uran jevil jako jasně modrý svět.

Webbův dalekohled pořídil nový snímek Uranu, září na něm prstence planety

Věda a školy

Nicméně jak píše zpravodajská stanice CNN, tak Webbův teleskop, který pozoruje vesmír prostřednictvím infračerveného světla neviditelného pro lidské oko, zachytil všechny aspekty, které obvykle chybějí na jiných snímcích od různých dalekohledů, a odhaluje tak dynamickou povahu planety.

9 z 27 měsíců

Díky své mimořádné citlivosti Webb zachytil Uranův matný vnitřní a vnější prstenec, včetně „nepolapitelného“ prstence Zeta – extrémně slabého a rozptýleného prstence nejblíže planetě.

Také zobrazuje devět z 27 známých měsíců planety, některé malé dokonce odhalil uvnitř prstenců, uvádí NASA na svém webu. Prstenců má planeta podle vědců 13.

  • Uran, sedmá planeta od Slunce, je od Země vzdálený 2,6 miliardy až 3,2 miliardy kilometrů, v závislosti na poloze obou planet. Tento ledový obr je čtyřikrát širší než Země a kromě 13 prstenců ho obklopuje i 27 malých měsíců. Od ostatních planet Sluneční soustavy se Uran liší jedinečnou rotací; otáčí se na bok a kolem naší hvězdy obíhá jako kutálející se míč. Proto se na snímcích zdá, že je Uran obklopený svými prstenci jako střed terče.

Pro astronomy je vyslání specializované mise ke studiu Uranu jednou z priorit. To znamená, že potřebují co nejvíce informací o ledové planetě, než se k ní vyšle nová sonda. Webb s tím může významně pomoci.

U objektu Quaoar ve Sluneční soustavě byly odhaleny prstence

Věda a školy

Dalekohled Jamese Webba v kostce:

Teleskop Jamese Webba byl do vesmíru vypuštěn 25. prosince 2021 a stal se tak pomyslným nástupcem Hubbleova vesmírného dalekohledu. Oproti němu by měl poskytovat záběry ve vyšším rozlišení a přinášet vědcům lepší možnosti zkoumání. Je pojmenován po Jamesi E. Webbovi, který byl důležitou postavou v programu Apollo amerického vesmírného úřadu NASA. Celý projekt vznikl v mezinárodní spolupráci NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a Kanadské kosmické agentury.

Webbův teleskop pomohl odhalit nejvzdálenější „dvojče“ naší Mléčné dráhy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám