Hlavní obsah

Webbův dalekohled pořídil nový snímek Uranu, září na něm prstence planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatické prstence zářící kolem modrobílé kuličky – tak by se dal popsat ve čtvrtek zveřejněný snímek pořízený vesmírným teleskopem Jamese Webba, který zachycuje Uran. Jedná se o jedno z málo vyobrazení této planety, jež vykresluje i ty nejslabší z prstenců; zároveň jde o jejich dosud nejzřetelnější snímek, uvedl americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Profimedia.cz

Webbův dalekohled

Článek

Dalekou planetu obklopuje 13 prstenců, z nichž jich je na nově zveřejněném snímku viditelných 11. Některé jsou tak jasné, že vypadají, jako by se spojily do jednoho velkého prstence.

„Uran nikdy nevypadal lépe. Vážně,“ napsala NASA na Twitteru a připomněla předchozí snímky planety, které pořídily Hubbleův dalekohled, sonda Voyager 2 a Keckovy dalekohledy na Havajských ostrovech. Ty nejslabší prachové prstence se však podařilo zaznamenat jen posledním dvěma zařízením.

Uran, sedmá planeta od Slunce, je od Země vzdálený 2,6 miliardy až 3,2 miliardy kilometrů, v závislosti na poloze obou planet. Tento ledový obr je čtyřikrát širší než Země a kromě prstenců ho obklopuje i 27 malých měsíců. Od ostatních planet Sluneční soustavy se Uran liší jedinečnou rotací; otáčí se na bok a kolem naší hvězdy obíhá jako kutálející se míč. Proto se na snímcích zdá, že je Uran obklopený svými prstenci jako střed terče.

Webbův teleskop objevil svou první exoplanetu

Věda a školy

Přístroje sondy Voyager 2, která kolem Uranu prolétla v roce 1986, planetu ukázaly jako v podstatě bezvýraznou modrozelenou kouli. Na snímku Webbova dalekohledu je ale vidět i jasná oblast u pólu obráceného ke Slunci – polární čepička. Na okraji tohoto bílého kruhu lze vidět jasný oblak, druhý jasný bod leží nalevo, na pomyslném okraji planety. Podle NASA oblaky pravděpodobně souvisí s bouřkovou činností.

Webbův teleskop loni v září také zaznamenal jeden z nejjasnějších snímků prstenců okolo jiného plynného obra, Neptunu. Poslední záběry prstenců předtím přinesla rovněž sonda Voyager 2, která v roce 1989 okolo poslední planety Sluneční soustavy proletěla.

Teleskop Jamese Webba pozoruje vesmír ze vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země od loňského ledna. Zařízení, dosud nejvýkonnější svého druhu, v hodnotě deseti miliard dolarů (223 miliard Kč) je projektem NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a kanadské vesmírné agentury CSA.

NASA představila astronauty, kteří obletí Měsíc

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám