Hlavní obsah

Praha stále vyjednává o možnosti stát se centrálou navigačního systému Galileo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Pavel Bém a předseda Zahraničního výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy Tomáš Chalupa se minulý týden sešli s velvyslanci členských států EU v Praze. Hlavním tématem jednání byla kandidatura ČR, respektive Prahy, na sídlo evropské agentury GSA (Galileo Supervising Authority), která má zajišťovat provoz evropského navigačního systému Galileo. Informoval o tom server magistrat.praha-mesto.cz.

Článek

Evropa vstoupuje do nové fáze budování svého systému družicové navigace GALILEO. Ten vzniká jako společný projekt Evropské komise a Evropské kosmické agentury. Bude zahrnovat celkem 30 družic, které budou postupně umisťovány na oběžné dráhy do výšky kolem 23,5 tisíc km

„Galileo je pro nás atraktivní hlavně z toho důvodu, že se jedná o významnou instituci, která by Praze dala přidanou hodnotu. Praha by se stala centrem kosmického rozvoje. Od Galilea si slibujeme, že dojde k určitým synergiím. Agentura by měla pozitivní vliv na zdejší vědecko-výzkumné kapacity, které by poskytovaly svoji podporu a byla by pro ně zároveň impulsem k dalšímu rozvoji. Těžit by z toho mohly vysoké školy, Akademie věd a jiná výzkumná pracoviště. Galileo by navíc vytvořilo i nové podnikatelské a pracovní příležitosti,“ řekl Bém

„Jde o evropskou, přesnější a hlavně nevojenskou alternativu amerického GPS, který využíváme v autech. Měla by pomoci záchranářům, leteckým dopravcům či tvůrcům map,“ vysvětlil Chalupa. Rozhovory o ředitelství Galilea začínají nyní, kdy EU definitivně schválila změnu a úpravu některých technických pravidel, o nichž jednali ministři dopravy na konci roku 2009 v Bruselu. „Mírný optimismus v nás vyvolává skutečnost, že hlavní kandidáti z nových členských států EU již některou z unijních agentur získali, Česká republika ne,“ dodal Chalupa.

Úřad pro dohled nad evropským globálním navigačním družicovým systémem (GSA) byl zřízen jako agentura Evropské unie v červenci 2004 a zatím sídlí v Bruselu. Vedle projektu Galileo, který by měl být plně funkční v roce 2014, spravuje i navigační systém Egnos, spuštěný loni v říjnu.

Dosud není jasné, zda se nové sídlo centrály Galilea rozdělí mezi více zemí nebo zůstane v jedné. Francie a Británie totiž letos navrhly zřízení dvou bezpečnostních středisek kvůli lepší ochraně před teroristy. Na ně by z další země dohlíželo administrativní centrum. Hlavním soupeřem Česka je Nizozemsko. Zatímco v Česku je už pro sídlo GSA vyčleněna budova, Nizozemci by museli vše postavit takříkajíc na zelené louce. Zájem měly ale i některé nové členské státy EU, zejména Slovinsko. Slovinci však vloni začátkem prosince získali sídlo Regulační energetické agentury.

Navigační systém Galileo

Navigační systém Galileo je plánovaný autonomní evropský Globální družicový polohový systém (GNSS), který by měl být obdobou amerického systému Navstar GPS a ruského systému GLONASS. Jeho výstavbu zajišťují státy Evropské unie a jejich instituce. Spuštění GNSS Galileo je stále oddalováno a původně měl být provozuschopný od roku 2010, podle nových plánů je nejbližší rok spuštění 2014. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být třicet. Pro plné spuštění systému jich bude stačit osmnáct. Projekt byl pojmenován podle italského vědce Galilea Galileiho, který se mimo jiné zajímal i o problémy námořní navigace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám