Hlavní obsah

Obliba alkoholu u studentů klesá, spíš sáhnou po sladkostech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti středních a vysokých škol častěji konzumují sladkosti než alkohol či cigarety. Takřka denně něco sladkého spořádá polovina z nich, jen sedm procent nikdy. Vyplývá to z nového průzkumu mezi téměř tisícovkou studentů. Navazuje to i na data z posledních let, že konzumace alkoholu mezi nynější mladou generací klesá.

Článek

Alkohol denně pije pouhé procento studentů, poměrně často si ho dopřeje 15 procent. Nikdy či téměř nikdy nepije třetina oslovených, sedm procent ale skoro denně kouří.

Výzkum uskutečnila letos v květnu společnost GTS Alive, která vydává a spravuje studentské průkazy ISIC. Výsledky poskytla Novinkám. Anonymní online průzkum vyplnilo 983 držitelů zmíněného průkazu z celé ČR, přičemž zhruba polovinu z nich tvořili středoškoláci a polovinu studenti vysokých škol.

První zkušenosti s dietami děti získávají už v osmi letech

Děti

Průzkum odhalil možná nečekanou dominanci sladkostí nad konzumací alkoholu či kouřením, nicméně je samozřejmě třeba mít na paměti i otázku financí a také skutečnost, že do 18 let není alkohol legální.

Určitým způsobem to však potvrzuje trend, že obliba alkoholu mezi českými mladistvými a studenty rozhodně neroste, naopak mírně klesá, byť v celosvětovém srovnání pořád patří k nejvyšším.

Pokles spotřeby alkoholu mezi mladistvými potvrzuje letošní zpráva Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR.
„V posledních letech lze sledovat nárůst prevalence denní konzumace alkoholu mezi dospělými, a to zejména u mužů. K největšímu nárůstu došlo ve věkové skupině 45 až 54 let, avšak nárůst byl zaznamenán ve všech věkových skupinách s výjimkou skupiny 15 až 24 let,” informovala vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová
„Podle různých studií míra užívání alkoholu, včetně rizikových forem pití, mezi dětmi a dospívajícími klesá, a to již od roku 2011. V mezinárodním srovnání však zkušenosti české mládeže s alkoholem zůstávají stále na velmi vysoké úrovni - např. pití nadměrných dávek alkoholu při jedné příležitosti (tj. 5 a více sklenic) uvádí 38,5 procenta českých 16letých, jednou týdně nebo častěji pije nadměrné dávky alkoholu 11,7 procenta dospívajících. Dlouhodobě dochází k vyrovnávání rozdílů mezi chlapci a dívkami a nadále pozorujeme rozdíly mezi studenty podle typu studované školy - nejvyšší hodnoty ukazatelů jsou u studentů středních škol bez maturity. Kolem 18. roku věku se rozdíly mezi typy škol vyrovnávají,” upřesnila.

„Náš aktuální průzkum byl zaměřen na stravovací návyky a celkový životní styl studentů související se zdravím. Ptali jsme se i na problematiku poruch příjmu potravy. Bohužel se ukázalo, že celých 17 procent studentů zažilo nebo zažívá anorexii či bulimii. Polovina pak zná někoho ve svém okolí, kdo s těmito problémy bojuje,“ upozornil ředitel GTS Alive Radek Schich.

„S tím souvisí i fakt, že téměř třetina studentů se denně nebo často váží,“ poznamenal.

Cvičení pomáhá zabraňovat vzniku Alzheimerovy choroby

Zdraví

Zajímavé podle něj také je, že každý 12. student uvádí, že patří mezi vegetariány či vegany. „Mezi nejčastějšími důvody zmiňují, že jim maso nechutná, nelíbí se jim masný průmysl, chtějí chránit životní prostředí nebo samotná zvířata,“ přiblížil Schich.

Konkrétně 6,5 procenta se řadí mezi vegetariány, necelá dvě procenta mezi vegany a skoro 92 procent není „ani jedno“.

Fast food kvůli rychlosti

Studenti podle svých slov často nebo i denně konzumují zeleninu - takto odpovědělo 85 procent. Ovoce pak jen o něco méně. Tři čtvrtiny studentů prohlašují, že je pro ně důležité jíst zdravě.

Více než polovina jich denně nebo často sportuje, pouze pro osm procent z nich sport neexistuje.

Sníme s jídlem i jeho obal? Brněnští výzkumníci vyvíjejí jedlé balení na potraviny

Věda a školy

Navzdory tomu ale nemalé části nejsou cizí ani různé fast foody. Desetina studentů do nich zajde často, tři pětiny občas. Jako hlavní motivaci uvádějí rychlost, úsporu času a také skutečnost, že jim ve fast foodech zkrátka chutná.

Naopak tamní prostředí není hlavním lákadlem téměř pro nikoho. Více než čtvrtina studentů fast foodům odolává a nezavítá tam prakticky nikdy.

Téměř polovina studentů překvapivě rovněž prakticky nikdy nechodí do školní jídelny či menzy. Zato snídani si dopřávají denně nebo často téměř tři čtvrtiny studentů, jen 10 procent nesnídá vůbec.

Hlavním jídlem dne je pro dotazované oběd. Velká většina středoškoláků a vysokoškoláků se stravuje třikrát až pětkrát denně, každý 15. student ale pouze dvakrát.

Studenti u plotny

Jako pozitivum nicméně lze zmínit, že současní studenti si umějí poměrně dobře poradit s vařením. Přes polovinu z nich si vaří denně nebo často, jen desetina nevaří nikdy. Muži by měli zvládat vaření podle 89 procent respondentů, ženy podle 92 procent.

Pro více než dvě pětiny studentů hraje při nákupech nebo konzumaci potravin důležitou roli, zda byl daný produkt vyrobený či vypěstovaný v Česku. Menší roli pro ně hraje označení Bio či Fair Trade.

Nejoblíbenější jídla: těstoviny, sushi a svíčková

Z národních kuchyní mají oslovení zdaleka nejraději tu italskou. Na druhém místě skončila ohledně oblíbenosti česká kuchyně. Mezi nejpopulárnějšími jídly tuzemští studenti často uvádějí různé těstoviny na všechny možné způsoby, saláty, sushi či další asijské pokrmy, lasagne a pizzu, ale i svíčkovou, řízky, halušky nebo smažený sýr.

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Věda a školy

Průzkum ovšem zároveň ukázal, že 17 procent ze studentů má všemožné potravinové alergie. V souvislosti s tím je třeba ještě připomenout, že jen tři čtvrtiny odpovídajících si je zcela jistých, že nikdy netrpěli žádnou poruchou příjmu potravy.

„Nápad na téma průzkumu vznikl interně v GTS Alive,“ doplnili zástupci společnosti na dotaz Novinek. Firma je podle nich v kontaktu s mnoha tisíci studenty a různé průzkumy mezi nimi provádí často, ať už interní nebo místy i veřejné, např. v minulosti na téma „studenti a alkohol”.

V Česku loni klesla spotřeba alkoholu

Domácí

„Nyní jsme se rozhodli výsledky těchto průzkumů více komunikovat směrem ven. A téma tohoto průzkumu nám přišlo zajímavé a aktuální,“ uzavřeli s tím, že průzkum studenti středních a vysokých škol vyplňovali anonymně online v nástroji Survio.

GTS Alive s.r.o. v Česku vydává a spravuje studentské průkazy ISIC a žákovské průkazy ISIC Školák (ISIC Scholar) či učitelské průkazy ITIC. Prostřednictvím čipového identifikačního systému ISIC PORT zajišťuje řadě ZŠ a SŠ zabezpečení přístupů do jejich budov a systém elektronické docházky. Firma vznikla v roce 2000.

Anketa

Sáhnete raději po oblíbené cukrovince, nebo oblíbeném alkoholu?
Raději sladkost
65,1 %
Raději alkohol
34,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6770 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám