Hlavní obsah

Báječné, zhodnotila ruská kosmonautka misi na ISS i let se SpaceX

Moskva

Jediná aktivní ruská kosmonautka Anna Kikinová si ve čtvrtek pochvalovala „báječnou atmosféru“ během svého pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam dorazila v rámci mise Crew-5 americké soukromé společnosti SpaceX. Na ISS dosud pokračuje rusko-americká spolupráce i přes válku Ruska proti Ukrajině.

Foto: AFP PHOTO / Gagarin Cosmonauts' Training Centre / Andrey Shelepin, Profimedia.cz

Ruská kosmonautka Anna Kikinová během čtvrteční tiskové konference z Hvězdného městečka, která byla vysílána na internetu.

Článek

Kikinová je pátá profesionální ruská kosmonautka, která se vydala do vesmíru, a první ruská kosmonautka, která letěla se SpaceX. Po pěti měsících na palubě ISS se vrátila na Zemi 12. března spolu s Japoncem Kóičim Wakatou a Američany Nicole Mannovou a Joshem Cassadou.

Pohodlnější než Sojuz

„Tento let se mi moc líbil. Všechno bylo pohodlné,“ řekla osmatřicetiletá inženýrka během tiskové konference na internetu, která se konala ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina ve Hvězdném městečku u Moskvy a o které s odkazem na agenturu AFP informoval server The Moscow Times.

V lodi Crew Dragon je podle Kikinové člověk v příjemnější poloze než v ruské lodi a je tam také více prostoru.

Astronauté se po pěti měsících na ISS vrátili na Zemi

Zahraniční

Přistání, které Crew Dragon na rozdíl od ruských lodí Sojuz provádí na vodě, označila podle ruské agentury RIA Novosti za „měkké“.

„Nezažila jsem žádné potíže. Po celou dobu jsme cítili oporu jeden v druhém. Na ISS, stejně jako na lodi, vládl kvalitní smysl pro humor,“ konstatovala.

Každý člen posádky měl podle ní „zájem na nalezení vzájemného porozumění“ a vyjadřoval „svou vůli a přání navázat co nejlepší komunikaci“.

Zásobovací loď Dragon 2 už kotví na oběžné dráze

Věda a školy

Až příště poletí, ráda by si vyšla do otevřeného kosmického prostoru, což se jí při prvním letu nepodařilo, ovšem zklamaná není - koneckonců její japonský kolega Wakata v tomto směru uspěl až při pátém letu. Během svého prvního letu obsluhovala robota, který se používal během výstupů ruských kosmonautů Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina.

Po návratu na Zemi strávila Anna Kikinová první fázi rehabilitace v centru americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, poté podstoupila rozsáhlé lékařské prohlídky v Rusku.

Jedna z posledních oblastí spolupráce

ISS se stala jednou z posledních oblastí, kde Washington a Moskva pokračují ve spolupráci i po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022.

Sovětský svaz vyslal do vesmíru první ženu v historii, Valentinu Těreškovovou, 16. června 1963. Následovaly ji Světlana Savická, která jako první žena uskutečnila v červenci 1984 výstup do otevřeného vesmíru, Jelena Kondakovová a Jelena Serovová.

V říjnu 2021 Rusko do vesmíru také vyslalo herečku Juliji Peresildovou, aby natočila první celovečerní film na oběžné dráze před konkurenčním projektem Toma Cruise.

Rusové opět ve vesmíru předčili Američany. Na Mezinárodní vesmírné stanici natočili film

Film

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem americké NASA, ruského Roskosmosu, evropské ESA, Japonska a Kanady.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením rozsáhlých protiruských sankcí ale dala Moskva najevo, že pro ni ISS nemá dlouhodobou budoucnost. Chce vybudovat svou vlastní vesmírnou stanici.

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Svět

Rusko vyslalo do kosmu raketu s vojenským satelitem

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám