Hlavní obsah

Po 13 letech mají hasiči zase svou školu ve Frýdku-Místku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct let se na Střední odborné škole požární ochrany ve Frýdku-Místku, která je jedinou v Česku, jež vzdělává profesionální hasiče, neučili středoškoláci. Tento týden se to změnilo. Za tónů české státní hymny zde totiž v pondělí 4. září složilo slib pětadvacet studentů, kteří nastoupili do prvního ročníku maturitního oboru požární ochrana.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

První studenti oboru požární ochrana v pondělí 4. září složili slib a zahájili tak po 13 letech výuku.

Článek

„Opět funguje naše střední škola, která je jedinou školou ministerstva vnitra. V posledních letech se zde mohli vzdělávat pouze zájemci o hasičské povolání v intenzivní odborné přípravě či zájemci o vyšší odborné vzdělání,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

K uzavření oboru došlo z finančních důvodů
Vladimír Vlček, gen. ředitel HZS ČR

Doplnil, že k uzavření studijního oboru došlo před 13 lety z finančních důvodů. „Je to trochu paradox, protože tehdy také panovala ekonomická krize jako dneska. Nicméně vzhledem k tomu, že hasičský sbor stárne a někde se potýkají s nedostatkem hasičů, tak je důležité, abychom si nové připravili,“ konstatoval Vlček.

Letos jedna třída

Vedení školy v letošním školním roce otevřelo jednu třídu, už v příštím roce doufá, že se otevřou dvě.

Plán do budoucna je takový, že by mohly být dvě třídy v prezenčním studiu a dvě v dálkovém. Dálkové studium by mohli využít především zájemci o práci u hasičů, kteří nemají maturitu. Ta je totiž podmínkou k přijetí do sboru.

Nový materiál z liberecké univerzity zvýší šance na záchranu lidí při požáru

Věda a školy

Vlček ještě upozornil, že co se týká zájmu o studium, tak si nemohou stěžovat. „Letos jsme měli dvojnásobně více zájemců, než jsme mohli přijmout,“ prozradil. Studenti pocházejí nejen z Moravskoslezského kraje, ale i ze všech koutů Česka. Většinou mají zkušenosti s požárním sportem a s dobrovolnými hasiči.

Jedním z nich je Filip Foltýn z Orlové na Karvinsku, který se k orlovským dobrovolným hasičům přidal už v první třídě. „Prostě jsem se už jako malý rozhodl, že budu hasičem a budu pomáhat lidem. To mi zůstalo. Můj sen je být hasič,“ usmál se mladík.

Podle něj byly přijímací zkoušky na školu náročné. Uchazeči dělali i fyzické testy. „Museli jsme zvládnout pětatřicet kliků a za čtyřicet pět vteřin uplavat padesát metrů,“ líčil student.

Na Lipně slavnostně otevřeli novou stanici první pomoci

Věda a školy

Po soukromé SŠ musí následovat několikaměsíční příprava

Absolventi této střední školy mohou najít uplatnění u profesionálních, ale i podnikových hasičů či jako experti na požární ochranu v soukromé sféře.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

První studenti oboru požární ochrana složili slib.

Stejný obor se ve spolupráci s hasiči studuje v Česku i na několika soukromých středních školách. Po jejich dokončení však musí studenti ještě absolvovat několikaměsíční odbornou přípravu.

V Ostravě se budou vzdělávat budoucí zubaři, akreditace udělena

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám