Hlavní obsah

Na Lipně slavnostně otevřeli novou stanici první pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu odpoledne se v kempu Modřín v Lipně nad Vltavou uskutečnilo slavnostní otevření nové stanice první pomoci Lipno-Modřín. Za akcí, jejímž cílem bylo také nacvičování záchrany tonoucích v tandemu psovod a pes, stála dobrovolnická organizace Vodní záchranná služba (VZS) ČČK České Budějovice.

Foto: archiv Vodní záchranné služby ČČK České Budějovice, p.s.

Vodní záchranná služba ČČK České Budějovice vznikla v roce 1982

Článek

Slavnostního otevření stanice se zúčastnili mj. českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) a člen prezidia VZS ČČK Martin Kusenda. Pro návštěvníky byl kromě prohlídky nové stanice a jejího zázemí připraven bohatý doprovodný program.

„Stanice byla vystavena z důvodu vylepšení podmínek pro sloužící dobrovolníky (ubytování, sociální zázemí, nová ošetřovna). Jako doprovodný program bylo právě domluvené cvičení psích vodních záchranářů s našimi členy,“ sdělila Novinkám předsedkyně Vodní záchranné služby ČČK České Budějovice Šárka Bráchová.

Foto: archiv Vodní záchranné služby ČČK České Budějovice, p.s.

Slavnostní otevření nové stanice první pomoci Lipno-Modřín

Doufá, že díky zázemí nově vybudované stanice první pomoci budou mít dobrovolníci lepší podmínky a jejich nasazení v průběhu letních měsíců bude moct být mnohem rychlejší, bezpečnější a efektivnější. „A především dojde ke zkvalitnění podmínek pro poskytování technické a předlékařské první pomoci,“ doplnila.

Bezpilotní stroje pomáhají hasičům, geodetům i strážcům

Internet a PC

Podstatné to podle ní je i s ohledem na skutečnost, že dobrovolníci zajišťují na Lipně po dobu letních prázdnin nepřetržitý provoz (režim 24/7) a slouží zde zadarmo. „Je proto důležité zajistit jim co nejkvalitnější zázemí. I pro lidi, kteří naši pomoc vyhledají, je značně příjemnější nové prostředí, které zajistí efektivnější nasazení,“ vysvětlila předsedkyně spolku.

Pes + psovod

Současně na stanici na Lipně proběhl společný výcvik vodních záchranářů VZS ČČK Č. Budějovice a psích vodních záchranářů.

K vidění bylo celkem šest speciálně cvičených psů pro vodní záchranařinu – pět z nich plemene novofundlandský pes a jeden plemene landseer. Právě tato plemena mají práci ve vodě a záchranu lidí geneticky předurčenou. Novofundlandský pes má zvláštní schopnost vycítit, když někdo ve vodě potřebuje pomoc, ať už se jedná o člena domácnosti, nebo cizího člověka.

Foto: archiv Vodní záchranné služby ČČK České Budějovice, p.s.

Hlavním cílem výcviku konajícího se v tomto termínu na Lipně je nácvik vodní záchranařiny v tandemu pes + psovod

Tandem pes + psovod se zaměřoval na reálnou záchranu z vody – šlo o dopomoc unavenému plavci, dotažení záchranných pomůcek k tonoucímu, dále se prováděly modelové situace, jako kupříkladu převržení paddleboardu s více lidmi a simulace tonutí a záchranná akce.

Marek Dvořák: Práce záchranáře je extrémně návyková

Styl

Nedávno psovodi z této skupiny úspěšně absolvovali mezinárodní kurz vodní záchranařiny se psy v Itálii.

„Bohužel v ČR není žádná organizace, která by se specializovala na záchranu z vody, u nás jsou specializované skupiny pouze na vyhledávání v sutinách a plošné vyhledávání. Proto v případě, kdy se naši členové chtějí více vzdělávat v této problematice, musí se účastnit kurzů v zahraničí,“ zmínila Bráchová.

Bezpečnost a prevence před utonutím

Ročně v Česku utone podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) zhruba kolem 200 osob, z toho 44 procent tvoří plavci, což jsou srovnatelná čísla třeba se Španělskem. Konkrétně utonutí dětí je v tuzemsku druhou nejčastější úrazovou příčinou úmrtí.

Z tohoto pohledu je zajištění bezpečnosti v okolí vodních toků podle odborníků nezbytné. Během letních měsíců slouží členové všech VZS na celkem 21 stanicích v blízkosti vodních ploch.

Šel na toaletu a pro pivo. Táborový vedoucí dostal za utonutí dítěte podmínku

Krimi
Vodní záchranná služba ČČK (Český červený kříž) je nezisková organizace, která je aktivní součástí Integrovaného záchranného systému (IZS) a zajišťuje záchranu a poskytování neodkladné rozšířené první pomoci na vodních plochách a v jejich blízkosti, a to včetně technické pomoci a záchrany. VZS ČČK se věnuje také sportu a volnočasovým aktivitám pro mládež i dospělé, včetně prevence tonutí.
Mezi další z činností patří vzdělávací řád záchranářů, stejně tak účast při mimořádných událostech, jako jsou např. povodně, pátrací akce, pomoc po tornádu na jižní Moravě, spolupráce při řešení pandemie covid-19, výpomoc v Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině či zajištění transportů zdravotnického materiálu do válkou zasažených oblastí.
  • Pobočný spolek VZS ČČK České Budějovice vznikl v roce 1982. V současné době má 97 členů, z toho 38 dětí. Od roku 1996 působí v kempu Modřín v Lipně nad Vltavou.

„Pokud v zimě dojde k zamrznutí Lipna a otevření bruslařské dráhy, podílí se naši dobrovolníci také na zajištění bezpečnosti bruslařů,“ řekla Novinkám na závěr jedna z členek Karolina Bodláková.

Foto: archiv Vodní záchranné služby ČČK České Budějovice, p.s.

Nácvik reálné záchrany z vody

Výzkumníci budou zaznamenávat obavy lidí žijících v okolí jaderných elektráren

Věda a školy

Patnáct mrtvých, škody přes 15 miliard. Česko před deseti lety zdevastovaly povodně

Historie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám