Hlavní obsah

V Ostravě se budou vzdělávat budoucí zubaři, akreditace udělena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity (LF OU) uspěla se svou žádostí o udělení akreditace pro studijní program zubního lékařství. Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) ve čtvrtek rozhodla, že univerzitě akreditaci dá na tři roky. Jelikož se fakulta na otevření nového programu připravuje dlouhodobě, má v plánu vyhlásit přijímací řízení v co možná nejkratší možné lhůtě a zahájit výuku ještě letos.

Foto: archiv LF OU

Na ostravské lékařské fakultě je pro studium zubařů vše připraveno.

Článek

„Po roce proběhne kontrola kvality výuky a požadovaného rozvoje programu přímo na ostravské lékařské fakultě,“ informoval na sociální síti X (dříve Twitter) předseda akreditačního úřadu Robert Plaga.

„Je to pro mě potěšující, nikoli však překvapivá zpráva. Přípravu programu stomatologie jsem bedlivě sledoval, a proto jsem věděl, že jsme materiálně, personálně a odborně dobře nachystaní,“ reagoval rektor Ostravské univerzity Petr Kopecký.

Zmínil, že pro lékařskou fakultu i univerzitu je to dobrá zpráva a zároveň velký závazek. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli,“ dodal.

Jak rychle rostou zuby a kosti? Nová metoda z Brna to dokáže vyčíslit

Věda a školy

„Je to skvělá zpráva hlavně pro ty občany, kteří dlouhodobě nemohou sehnat pro sebe nebo svého rodinného příslušníka zubního lékaře. Věřím, že naši absolventi do značné míry pomohou s nepříznivou situací s dostupností termínů u zubních lékařů v našem regionu,“ podotkl děkan lékařské fakulty Rastislav Maďar.

Výuka od konce října?

Přijímací řízení má v plánu fakulta vyhlásit prakticky okamžitě po obdržení oficiálního souhlasného stanoviska NAÚ a schválení přijímacích podmínek Akademickým senátem LF OU.

Fakulta může přijmout prvních 20 budoucích stomatologů

Na přijetí všech přihlášek pak bude mít přesně měsíc. Výuka by se proto mohla rozběhnout už na konci října. Podílet se na ní bude také řada lékařů z oblastní stomatologické komory.

Lékařská fakulta letos vybudovala za významné finanční podpory města Ostravy i Moravskoslezského kraje nové moderní prostory, ve kterých se budou studenti zubního lékařství připravovat první dva roky na praxi. Přijmout fakulta může nyní prvních 20 budoucích stomatologů.

Šmucler: Peníze na zubaře jsou, ale nepoužívají se

Domácí

Součástí nových prostor je např. učebna s tzv. fantomy, na kterých se budou učit studenti jednotlivé zákroky a trénovat potřebnou zručnost, zubní laboratoř i ambulance se dvěma zubními křesly.

Foto: archiv LF OU

Součástí nových prostor je učebna s fantomy, na kterých se budou učit studenti jednotlivé zákroky a trénovat zručnost.

Zatímco první dva roky se na své budoucí povolání budou studenti připravovat na lékařské fakultě v moderně vybudovaných učebnách, ve třetím ročníku se přesunou v rámci klinické praxe do Fakultní nemocnice Ostrava.

„Už teď máme pro studenty připravené tři nové, kompletně vybavené ambulance, postavené speciálně pro výuku stomatologů. Postupně na oddělení vybudujeme ještě další ordinace se zubařskými křesly i moderní laboratorní zázemí. Klinickou praxi rozhodně zajistíme v plném rozsahu,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Mendelova univerzita uspěla s odvoláním proti odebrání dvou doktorských programů

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ostravská univerzita - Lékařská fakulta

Reklama

Výběr článků

Načítám