Hlavní obsah

Pancíř z Brna odolá i speciálním střelám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odolá kulkám, a dokonce více zásahům vedle sebe, není pro něj problém ani Molotovův koktejl, protože jde o nehořlavý materiál, který přečká extrémní vedra pouští i chlad polárních oblastí. Navíc je jeho životnost neomezená. Jde o nově vyvinutý keramický pancíř z brněnského výzkumného institutu Ceitec Vysokého učení technického.

Foto: Foto archiv Ceitec VUT, .

Jakub Roleček (vlevo) a Martin Kachlík společně zkoumají balisticky odolnou keramiku.

Článek

Využití najde nejen v armádě nebo u policie, také při výrobě trezorů. Revoluční materiál může v budoucnu chránit životy pyrotechniků i vojáků na těch nejnebezpečnějších misích, protože zachytí dokonce průrazné střely s jádrem z kalené oceli či karbidu wolframu.

Italský ledovec kvůli tání opět zakrývají plachtou

Věda a školy

„Náš nový pancíř prošel úspěšně testy ve Vojenském výzkumném ústavu, který jeho odolnost potvrdil certifikátem,“ řekl Právu vývojář Martin Kachlík, který vytvořil nový materiál ve spolupráci s kolegou Jakubem Rolečkem a s odborníky z turnovské společnosti CoorsTek.

Nový materiál je v podstatě vysoce odolnou keramikou, zalitou do měkčího hliníku. Rozdíl mezi ním a pancíři z kovu a keramiky, které jsou k dostání v USA či v Izraeli, je v tom, že není lepený. Právě lepidlo bývá u pancířů největším problémem, protože ho ničí výkyvy počasí nebo oheň. Brněnští vývojáři se proto rozhodli, že při vývoji svého pancíře tato lepidla nepoužijí vůbec, ale keramickou desku rovnou zalijí do hliníkové slitiny a tou ji vlastně obalí.

Odolal i explozi

Keramika je tak ve slitinové matrici, která ji chrání i před ohněm, počasím nebo zubem času. Nový materiál odolal i takzvanému multihitu, což je více střelných zásahů vedle sebe. Zadržel i dvacetimilimetrovou střepinu, která na něj dopadla rychlostí 750 metrů za sekundu a simulovala explozi nastražené bomby.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Když se řekne pancíř, tak si většina lidí představí ocel. Dnes už se ale vyrábí zcela jinak. Brněnští vývojáři si již založili firmu TriCera, která bude nový pancíř nabízet do již fungujících technologií. „V podstatě teď jde o to, ho po technické stránce napasovat do všech těch neprůstřelných aut, vest, štítů, zábran, trezorů a dalších předmětů, což je technicky náročné,“ uzavřel Kachlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám