Hlavní obsah

Pád satelitu NASA nad Kyjevem? Nesmysl, byl to normální bolid, vysvětluje astronom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středeční večerní záblesk na obloze nad Kyjevem, který byl připisován pádu amerického satelitu, má podle astronomů jednoduché vysvětlení. Pád satelitu vesmírné agentury NASA je naprostý nesmysl, pouze nad Ukrajinou proletěl velký bolid (velmi jasný meteor), sdělil Novinkám Pavel Spurný z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Záblesk na Kyjevem zachytily kameryVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Že šlo o bolid, je podle Spurného patrné i z náhodných videí.

„Ale jelikož máme bolidovou kameru Evropské bolidové sítě např. na úplném východě Slovenska v Kolonici, tak máme i krátký fotografický, video- a radiometrický záznam tohoto mimořádně jasného bolidu daleko na východě,“ řekl Novinkám astronom, který je i vedoucím zmíněné Evropské bolidové sítě.

V každém případě se totiž jednalo o přirozené těleso a s činností člověka to nemá nic společného
Pavel Spurný, astronom

„Chci uvést situaci na pravou míru. Jednalo se o srážku velkého meteoroidu, který vletěl do atmosféry ve 20:57:20 SELČ a po necelých pěti sekundách pohasl,“ konstatoval Spurný.

Foto: Twitter / Ukrainska Pravda in English

Záblesk nad Kyjevem

Naprostá většina tělesa podle něj shořela v atmosféře. Zda a případně kde z něho mohly nějaké zbytky (meteority) dopadnout na zemský povrch, nelze zatím z dostupných záznamů určit.

Záblesk nad Kyjevem, NASA popírá pád satelitu

Evropa

„Nicméně jednoznačně z toho, co máme z vlastních záznamů, můžeme pád jakéhokoli satelitu vyloučit. V každém případě se totiž jednalo o přirozené těleso a s činností člověka to nemá nic společného,“ shrnul.

Na žádost Novinek o dané záznamy nicméně reagoval omluvou a vysvětlením, že v tuto chvíli by nerad záznamy zveřejňoval, jelikož mají podle něj především vědeckou cenu a je třeba je dále analyzovat a „vytěžit“ z nich data, než se vše poskytne i „vědecké konkurenci“.

„Navíc to není pro neznalého konzumenta informací nic tak bombastického, na což je zvyklý,“ poznamenal.

„Tím, že to máme aspoň ze dvou míst (ještě z další stanice na Slovensku ve Staré Lesné v Tatrách - pozn. red.) a více přístroji, tak se pokusíme aspoň základně popsat kde to letělo, odkud to přiletělo a zda a případně kde z toho mohlo něco spadnout. Jen to chce čas, děláme na tom, ale to není nic, co by bylo za hodinu hotové. Víme, že to bylo přirozené těleso, ale to je v této chvíli vše. Více budeme vědět později,“ uzavřel.

NASA odmítla, že by šlo o jakýkoli její satelit

Samotný Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podle zpravodajské stanice BBC popřel, že by šlo o jeho satelit RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), jak se původně spekulovalo. RHESSI sledoval sluneční erupce a sloužit přestal v roce 2018.

Agentuře AFP zástupci NASA ve středu sdělili, že satelit je „pořád na oběžné dráze“. Doplnili, že se ten den nevrátila do atmosféry ani žádná jiná družice NASA.

Podle nejnovějších informací sice nakonec aparát RHESSI skutečně zanikl, nicméně až ve čtvrtek, tudíž se středeční událostí nad ukrajinským hlavním městem nemůže mít nic společného. Ke vstupu družice RHESSI do horních vrstev atmosféry mělo ve čtvrtek dojít ve 2:21 SELČ nad pomezím Libye, Egypta, Čadu a Súdánu.

O jasném záblesku ve středu informoval správce Kyjevské oblasti Serhij Popko. Byl kvůli tomu vyhlášen letecký poplach. Jak však Popko dodal, o nálet se nejednalo. „Protivzdušná obrana nezasahovala,“ uvedl.

Ukrajinské letectvo krátce poté zmínilo, že záblesk „byl spojen s pádem satelitu nebo meteoritu“.

K záblesku došlo v době, kdy město zažívá pravidelné letecké útoky ze strany ruských sil.

Španělsko kvůli čínské raketě uzavřelo vzdušný prostor. Většina shořela v atmosféře, hlásí Peking

Evropa
Při pádu družice obvykle její většina shoří v atmosféře, některé trosky však mohou dopadnout na zem. Podle NASA je riziko zranění při pádu satelitu nízké: asi jedna ku 2467.

Úspěch českých výpočtů: Meteorit Pusté Úľany nalezen v předpovězené oblasti

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám