Hlavní obsah

Ukrajinská ofenziva: První den bude rozhodující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná ofenziva bude pro ukrajinské síly složitá a musejí uspět hned během prvního, „nejdelšího dne“, uvedl v analýze pro server Foreign Policy Franz-Stefan Grady z Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) , který se zaměřuje na příští konflikty. Jen úspěch během prvního dne, kdy ruské vedení i vojáci zpanikaří, umožní Kyjevu vyhnout se vleklé opotřebovávací válce.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ukrajinští vojáci se vracejí z těžkých bojů u Bachmutu. Cítí úskalí opotřebovávací války

Článek

„Pravděpodobně existuje jen jediný způsob, jak se Ukrajinci mohou v prvních hodinách ofenzivy vyhnout metle opotřebovávací války – paralyzovat ruské vojenské velení a vyvolat paniku mezi ruskými důstojníky i vojáky. Největší ukrajinská šance na úspěch přijde, budou-li se ruští vojáci vyhýbat postupujícím ukrajinským silám, aniž by sváděli tvrdý boj,“ napsal Grady.

Současně upozornil: „Poslední měsíce ukazují, že se válka stále více mění v opotřebovávací. Nezdá se, že by jakákoli strana měla rozhodující výhodu, každá se snaží oslabit tu druhou.“

Analytik upozornil, že pro Ukrajince bude obtížné soustředit adekvátní palebnou převahu, aby rychle zničili vrstvenou ruskou obranu, i soustředit dost vojáků, aby rychle obsadili ruské pozice.

Rusové chtějí držet zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny jako rukojmí

Válka na Ukrajině

„Proto je důležité, aby Ukrajinci donutili Rusy opustit jejich obranné linie bez velkého boje, vyvoláním strachu z odříznutí a obklíčení. Ty by mohlo být splněno, když se najde místo v ruské defenzivě, kde jsou obranné linie slabší a ruské síly opotřebované lokalizovanou a dočasnou palebnou převahou (Ukrajinců). To může být jediná realistická varianta pro Ukrajince, jak dosáhnout rychlého a hlubokého průlomu,“ popsal.

Rozhodující první den

Autor analýzy naznačil i podobu úspěšného scénáře: „Ukrajinské obrněné kolony prorazí vrstvenou ruskou obranu, rychle postoupí do ruského týlu a ohrozí ruské velení i řídicí uzly, jakou jsou vojenská velitelství a logistická střediska, což prohloubí paniku a paralýzu.“

Upozornil, že pokud začnou ruští obránci ve strachu utíkat, ucpou silnice a mobilní rezervy se budou jen obtížně dostávat na frontu. „Otázkou je, jak rychle budou Rusové schopni mobilizovat své operační zálohy. I o tom se rozhodne v prvních 24 hodinách,“ doplnil Grady.

Opakovaně uvádí, že právě nástup bude klíčový. Připomíná výrok německého generála Erwina Rommela, jehož jednotky chránily Atlantický val: „Prvních 24 hodin bude rozhodujících. Pro spojence i Němce to bude nejdelší den.“ Toto spojení se pak stalo synonymem vylodění v Normandii, které nese i jedna z nejznámější knih o invazi: Nejdelší den.

Charkovská ofenzíva jako vzor

Grady připomněl, že Ukrajincům se takovýto útok už jednou podařil loni koncem léta při zářijové bleskové ofenzivě v Charkovské oblasti:

„Podmínky pro ni připravila dělostřelecká kampaň. Ukrajinci pak dosáhli taktického překvapení, i když Rusové pozorovali, že nepřítel posiluje. Útok silnějších jednotek pak vyvolal dočasnou paniku u Rusů a zhroucení ruského velení. To vše zabránilo rychlému přisunutí rezerv, které by mohly stabilizovat frontovou linii. Ukrajina během deseti dnů osvobodila více než 6000 km čtverečních.“

Autor podotýká, že klíčových bylo i tehdy právě prvních 24 hodin, protože úvodní ukrajinský postup a prolomení linie fronty vyvolaly na ruské straně paniku a chaos.

„V nadcházející jarní ofenzivě se Ukrajina pravděpodobně pokusí napodobit bleskový charakter charkovské ofenzivy,“ uvedl Grady. „Taktické překvapení bude v prvních hodinách klíčové, protože zvyšuje šanci na místní palebnou převahu i převahu sil,“ dodal.

Rusko nesmí tušit, kam útok zamíří

Charkovská ofenziva také ukázala, že už není požadavkem soustředění sil za každou cenu maskovat, podotkl Grady: „Není nutné, aby ukrajinské shromažďování sil zůstalo utajeno, což je vzhledem k satelitním snímkům a levným a všudypřítomným dronům na bojišti stejně nepravděpodobné.“

Zmínil, že je důležité, aby Ukrajina zabránila Rusům koncentrovat obránce v místě útoku. I když ruské ve velení bude vědět o shromáždění ukrajinských sil, jde o to, aby nevědělo, kdy a kde tyto síly zaútočí.

„Ukrajina se zároveň bude muset ujistit, že místo umožňuje průlom rychle rozšířit, a postarat se, aby průnik mohl být dostatečně hluboký, aby se rychle obsadily důležité silnice a železnice, křižovatky a nádraží, což zkomplikuje Rusům přisunout posily,“ dodal Grady, aniž by naznačil, kam by mohl úder vést.

Rusové se poučili

Upozorňuje však, že útok ze Záporoží k Azovskému moři, který by přerušil ruský pozemní most na Krym, může být obtížný:

„Ukrajinské tajné služby vědí o posilování obrany na jihu, kde jsou velká minová pole, protitankové zátarasy a i příkopy a zákopy. Navíc od porážky v Charkovské oblasti a ústupu v Chersonské se Rusko poučilo a nyní soustředilo více vojáků na kratší frontě.“

Upozornil, že překonání hloubkové obrany je obtížný úkol, protože je napřed potřeba soustředit dostatečně silné dělostřelectvo, které obranné linie včetně minových polí naruší.

Pak je nutné dosáhnout místní převahy a protitankové překážky překonat pomocí techniky. Podle něj však i to je možné:

„V prvních 24 hodinách útoku budou pravděpodobně klíčové nehmotné faktory, jako jsou taktické překvapení, velení v poli a bojová morálka. Každá vojenská operace je organizovaný chaos. To platí ještě více pro útočníky.“

Proto je podle Gradyho nutné, aby nižší velitelé byli kvalitní a dokázali se sami rychle rozhodovat: „Kvalitní velení na bojišti má navíc klíčový dopad na bojovou morálku.“

Ofenziva nemusí rozhodnout válku

Grady ale upozorňuje, že ani úspěch jarní ofenzivy nemusí rozhodnout válku:

„Ukrajinci by mohli dosáhnout taktického úspěchu, pokud by byli schopni způsobit paralýzu ruského vojenského vedení a paniku mezi vojáky, což by způsobilo ruskou porážku v úvodní fázi protiofenzivy. Zda to Ukrajině bude stačit k dosažení dlouhodobých strategických zisků – natož k výhře ve válce – je zcela jiná otázka.“

Ukrajinská protiofenziva přijde možná v dubnu. Čekáme na počasí, uvedl Reznikov

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám