Hlavní obsah

OSN: Závazky na udržení oteplování pod 1,5 stupně nestačí, utlumte fosilní paliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Svět míří k oteplení klimatu o více než tři stupně Celsia oproti předindustriálnímu období Celsia, pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupně je třeba výrazně zvýšit intenzitu klimatických opatření. Toto mj. patří k závěrům nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC), o nichž informují světové zpravodajské agentury.

Foto: Issei Kato , Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Experti upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů. Podle agentury AFP varují, že aby Země zůstala „obyvatelná“, musí se tento růst do tří let zastavit. Žádají rychlý útlum fosilních paliv.

„Projekce globálních emisí (podle národních závazků ohledně jejich redukce) staví omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia mimo dosah a komplikují udržení oteplování pod dvěma stupni po roce 2030,“ píše se ve zprávě týmu více než 200 vědců.

Hlavní devízou nové zprávy má být rostoucí přesnost dat a odhadů dopadů klimatické změny.

Mnichov testuje solární přívěs za autobus, má spořit tisíce tun CO2

AutoMoto

Teploty ve světě dosud stouply ve srovnání s předindustriální érou o více než 1,1 stupně a při pokračování současného trendu by oteplení do konce století dosáhlo 3,2 stupně Celsia.

Podle odborné veřejnosti je třeba pro odvrácení katastrofálních dopadů klimatických změn omezit k roku 2030 produkci skleníkových plynů asi o polovinu a do roku 2050 dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality.

Mnohé vlády včetně té americké nebo Evropské unie již oznámily plány v tomto duchu, globální emise ale zatím stále sílí.

„Spis plný hanby“

„Nová zpráva IPCC je výčtem nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby, zaznamenávající prázdné sliby, které nás pevně usazují na cestu ke světu, ve kterém se nedá žít,“ prohlásil generální tajemník OSN António Guterres.

Podle něj by splnění současných závazků znamenalo 14procentní nárůst (globálních emisí) oproti stavu z přelomu tisíciletí.

Vedra, záplavy, výkyvy klimatu má na svědomí člověk. Červený kód, zní z OSN

Zahraniční

Zpráva podle něj ale ukazuje „realizovatelné a finančně dostupné“ cesty k naplnění zmíněného teplotního cíle, který je zakotven v tzv. pařížské dohodě z roku 2015.

„V první řadě musíme ztrojnásobit rychlost přechodu na obnovitelné zdroje energie,“ vyzývá Guterres.

Autoři zprávy podle agentury Reuters hovoří o potřebě drasticky omezit využívání fosilních paliv, jako jsou ropa nebo uhlí, zalesňovat krajinu či snížit spotřebu masa.

Pečovat o krajinu, aby byla schopná pohlcovat uhlík

Největší potenciál ke snížení emisí v krátkodobém horizontu, do roku 2030, mají podle zprávy IPCC následující opatření (v uvedeném pořadí): 1) solární energie, 2) zpomalení destrukce přírodních ekosystémů, 3) větrná energie, 4) sekvestrace uhlíku v zemědělství a 5) obnova ekosystémů a zalesňování.

Vědci objasňují, proč Antarktida i Arktida zažívají současně vlny veder

Věda a školy

Do budoucna je zkrátka jediná cesta opustit fosilní zdroje energie a pečovat o krajinu tak, aby byla schopna pohlcovat uhlík.

To jsou podle zástupce ČR v IPCC, klimatologa Radima Tolasze z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) hlavní sdělení nyní zveřejněné třetí části šesté hodnoticí zprávy zmíněného panelu při OSN.

Tato část je zaměřena na snižování emisí skleníkových plynů a zmírňování dopadů klimatických změn.

Očima klimatologa: Změny pocítíme už v příštích desetiletích

Věda a školy

„Zpráva se věnuje tzv. mitigacím (předcházení ve smyslu zmírnění či zpomalení změny klimatu – pozn. red.), které zahrnují nejen snižování emisí skleníkových plynů, ale věnují se právě i jejich propadům. Energetický mix, úspory energií, rozumné a udržitelné hospodaření se zdroji na straně jedné a starost o krajinu a prostředí obecně na straně druhé,“ shrnul Tolasz.

„Klimatické cíle jsou aktuálně podkopávány pokračujícími investicemi do infrastruktury pro fosilní paliva a kácením lesů pro tvorbu zemědělské půdy,“ připomíná rovněž IPCC.

Výběr článků

Načítám