Hlavní obsah

Orion se pomalu vrací, opustil měsíční orbitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testovací mise Artemis I, která zahrnuje mj. start nosné rakety Space Launch System (SLS) a kroužení modulu Orion kolem Měsíce, se už před několika dny překlopila do druhé poloviny. Orion ve čtvrtek 1. prosince ve 22:53 SEČ dokončil 105sekundový motorický manévr k opuštění finální vzdálené lunární oběžné dráhy. V pátek 2. prosince okolo 4:53 SEČ následoval korekční manévr.

Kosmická loď Orion opustila oběžnou dráhu Měsíce.Video: Reuters

 
Článek

V pondělí 5. prosince bude dalším manévrem kosmická loď navedena na cestu zpět k Zemi.

„Opustili jsme měsíční oběžnou dráhu! Orion dnes (ve čtvrtek) spustil svůj hlavní motor, aby opustil vzdálenou retrográdní oběžnou dráhu a vydal se na kurz k Zemi,“ oznámili zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Aktuálně - tj. v pátek po poledni našeho času - máme 16. den mise, přičemž loď Orion je nyní něco přes 370 tisíc kilometrů od Země.

Modul Orion, který odstartoval pomocí rakety SLS 16. listopadu 2022, byl na vzdálené oběžné dráze kolem Měsíce od pátku 25. listopadu.

Odstartovala raketa k Měsíci, NASA ukázala naši planetu z paluby Orionu

Věda a školy

Několik výzev mise včetně návratu

Než se tři metry vysoký Orion, který mohou při budoucích misích obývat až čtyři astronauti (nyní jsou na palubě tři figuríny), dostal na vzdálenou orbitu, podnikl i motorický manévr, během něhož se naopak prosmýkl velmi blízko nad lunárním povrchem.

Modul minulý týden při své plánované trajektorii zdárně obletěl odvrácenou stranu naší přirozené družice a k jejímu povrchu se přiblížil na zhruba 130 kilometrů.

Orion prosvištěl pouhých 130 kilometrů od měsíčního povrchu

Věda a školy

Modul se pak na své oběžné dráze kolem Měsíce dostal v pondělí 28. listopadu do bodu vzdáleného 434 523 km od Země. Šlo o rekord, protože žádná jiná kosmická loď postavená pro budoucí lidskou posádku se od nás zatím nedostala tak daleko. Plavidlo se v ten okamžik nacházelo 64 374 km za odvrácenou stranou Měsíce.

„V sobotu 26. listopadu Orion nejprve překonal původní vzdálenostní rekord pro misi s kosmickou lodí určenou k přepravě lidí do hlubokého vesmíru. Předchozí rekord stanovila mise Apollo 13 v roce 1970. Tehdejší mise, při které byli skutečně lidé na palubě, dosáhla maximální vzdálenosti 400 171 kilometrů od naší domovské planety,“ shrnul šéf NASA Bill Nelson.

Modul Orion vytvořil nový rekord ve vzdálenosti od Země. Překonal Apollo 13

Věda a školy

Během té doby na vzdálené orbitě NASA testovala různé systémy plavidla, což podle agentury Reuters prý šlo „mimořádně dobře“. Cílem je ověřit, zda loď bude schopná dopravit astronauty na Měsíc a pak zpět na Zemi.

Jestliže tato nepilotovaná mise proběhne správně, modul dopadne do Tichého oceánu 11. prosince v 18:40 SEČ. Návrat Orionu na Zemi bude nejkritičtější částí testovací mise.

Do horních vrstev pozemské atmosféry modul podle shrnutí zpravodajské stanice CNN vstoupí rychlostí zhruba 40 tisíc kilometrů za hodinu. Ochranný štít bude muset vydržet teplotu skoro 2800 stupňů Celsia. Atmosféra zpomalí Orion na rychlost asi 482 km/h a soustava padáků poté na maximálně 32 km/h, než dopadne do Pacifiku.

Pouhých 30 minut před přistáním se od Orionu oddělí důležitý evropský servisní modul ESM, který návrat „nepřežije“, ale podle Evropské kosmické agentury (ESA) shoří v zemské atmosféře. Hlavní motor kosmické lodi Orion se nachází právě na přídavném modulu ESM.

Start nejsilnější rakety poškodil odpalovací rampu. Utrhl dveře od výtahů

Věda a školy

Pokud vše i nadále půjde podle plánu, loď s posádkou by mohla při misi Artemis II obletět Měsíc v roce 2024, přičemž NASA plánuje, že v rámci mise Artemis III do konce roku 2025 na povrchu Měsíce přistanou dva lidé.

Program Artemis má zajistit nejen samotný návrat astronautů na Měsíc - v jeho rámci by se měla založit dlouhodobá lunární kolonie jako odrazový můstek pro budoucí lety na Mars.

Rašíd si ještě musí počkat. Raketa Falcon 9 se k Měsíci nevznesla

Věda a školy

Výběr článků

Načítám