Hlavní obsah

Odpočinek musí regenerovat, nikoliv unavovat

Novinky, stk, Kariéra

Přestože mají lidé často ze své práce uspokojující pocit, stává se to, že jim časem začne vadit a jsou z ní stále více znechuceni. Příčin tohoto stavu může být celá řada, velmi častým iniciátorem ale bývá nedostatek účinného odpočinku. Jeho smyslem je obnovení tělesných i duševních sil a měli bychom ho trávit pokud možno v klidu a pohodě.

Článek

Život v kalupu bez chvilky odpočinku dlouhodobě nevydrží ani ti sebevíc schopní jedinci. Přestože si to sami odmítají připustit, jejich tělesná i duševní kondice začíná postupně klesat. Chvíle odpočinku jim umožní nejen se zregenerovat, ale především pochopit fakt, že svět bude den nebo dva fungovat i bez nich.

Po kvalitním odpočinku se člověk vrací do práce posilněn, s chutí a radostí. Lidé ale často ve svém volném čase dělají velkou chybu v tom, že se snaží dohnat, co se jim nepodařilo stihnout přes den. Není se čemu divit, že po takovém "relaxu" se člověk cítí ještě více unavený, než když začal odpočívat. Do práce se vrací znechucen, jen s velkou dávkou sebezapření a touhou po dalším odpočinku. 

Odpočívat lze buď aktivně nebo pasivně. Při aktivním člověk vystřídá únavnou činnost, ať už duševní či fyzickou, za činnost, která ho sice rovněž fyzicky zatěžuje, ale činí mu potěšení. Po dni stráveném v kanceláři je nejzdravější relaxací pohyb, unavené tělo ale potřebuje i úplně vypnout. 

Pasivním odpočinkem k aktivnímu životu

Při pasivním odpočinku se jakoukoliv fyzickou aktivitu rezignujte, pouze relaxujte v klidu domova, nejlépe s vypnutým mobilem a počítačem, s hudbou, kterou máte rádi a k celkovému uvolnění určitě přispěje i sklenka dobrého vína. Podotýkáme, ze sklenka, ne celá láhev.

K současným trendům relaxace patří zaměření na kvalitu relaxační podložky - neboli chcete-li vaší sedačky, gauče, křesla či přímo postele. Kvalitní poležení není bohužel zdarma - vyplatí se mu ale věnovat náležitou pozornost. Lehací plocha musí umožnit svalový odpočinek, nesmí být ani tvrdá ani příliš měkká. Ideální ležení zajistí systémy pružných (i polohovacích) roštů a matrací, které dokonale nesou a podpírají tělo. 

Důležitý je i rozměr lůžka. Člověk by měl mít svoji lehací plochu širokou minimálně devadesát centimetrů, výškově by měla přesahovat jeho výšku, klidně až o 30 centimetrů. Při volbě matrace rozhodně na velikosti záleží.... Ale samozřejmě nejen na ní.

Celé lůžko by mělo být prodyšné, větratelné a umožňovat přirozenou výměnu vzduchu. To proto, že pot, který člověk vyprodukuje - za noc je to až půl litru - se vsakuje do matrace a může se stát živnou půdou pro život nejrůznějších roztočů a plísní. Proto, než se do relaxu ležmo pustíte v plné síle, překonejte se a vyviňte ještě poslední kapku aktivity k tomu, abyste si zajistili odpočinek co nejkvalitnější. 

Reklama

Související témata:

Související články

Siesta pro zdraví i zvýšení výkonu

Určitě se vám už několikrát stalo, že jste strnule hleděli na rozmazanou plochu monitoru počítače a chtělo se vám hrozně spát. Ale překonali jste...

Výběr článků

Načítám