Hlavní obsah

Brzda pro dětské skupiny. Chybí únikové východy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od hasičské vyhlášky, která zpřísňuje podmínky pro dětské skupiny, se vládní politici distancují. A netroufají si ji měnit, protože případná tragédie by šla i na jejich vrub.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jenže nový požadavek, aby dětské skupiny s více než dvanácti dětmi měly z prostor druhý únikový východ, vyjde na stovky milionů a ani ty nemusí zřizovatelům, tedy obcím či neziskovým organizacím, stačit.

V centrech měst, kde jsou tyto služby obzvláště žádané, dětským skupinám hrozí zánik. A bude i potíž se zakládáním nových.

To vše v situaci, kdy budou mít obce povinnost zajišťovat předškolní péči všem dětem, které do září dosáhly tří let. Právě kvůli tomu už se podařilo zjednodušit hygienické regule.

Dětské skupiny umí plnohodnotně nahradit školky, tvrdí Jindřich Fialka

Věda a školy

Podle hasičů jsou jejich požadavky minimální.

„Pokud to někdo vnímá jako omezování provozovatelů dětských skupin, je to krátkozraký pohled. Snažíme se zajistit podmínky, aby bylo prostředí dětských skupin bezpečné. Z toho minima nemůžeme slevit a hazardovat tak se zdravím a životy dětí,“ sdělila Právu mluvčí generálního ředitelství hasičů Martina Götzová.

Podle politiků si novelizace zasloužila širší debatu. „Je škoda, že neprobíhala na tak široké platformě jako novelizace vyhlášky hygienické. Odchytala by se problematická ustanovení a všichni by měli možnost se vyjádřit, včetně zástupců dětských skupin,“ sdělila Právu poslankyně Renáta Zajíčková (ODS), která debaty o změně hygienické vyhlášky pořádala.

Centra měst často tvoří historická zástavba a památkář vám nedovolí vybourat únikové dveře
Jindřich Fialka, Sto skupin

Spolupracovala s ní i místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (piráti). „O zjednodušení hasičské vyhlášky pro dětské skupiny se rozhodně pokusím,“ napsala Právu.

Zajíčková však ve vyjednávání moc šancí nevidí. „O možnostech úprav jednám s hasiči i ministerstvem práce. Obávám se však, že změna už bude složitě prosaditelná,“ uvedla.

Situace je o to těžší, že dětské skupiny spadají právě pod ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), ovšem hasiči jsou v gesci ministerstva vnitra Víta Rakušana (STAN). „Ministerstvo práce řeší až důsledky. Zeptejte se hasičů, proč vyhlášku udělali tak hloupě,“ řekla Právu Jurečkova mluvčí Eva Davidová.

Nemají na to peníze

A horký brambor odmítl i Rakušan. „S žádostí o vyjádření se prosím obraťte na generální ředitelství hasičského záchranného sboru,“ napsala Právu Hana Malá z jeho tiskového odboru na dotaz, zda by se podle ministra měla vyhláška ještě změnit.

Ta už sice nabyla platnosti, ale její účinnost se zatím odkládá. Původní termín byl do října, nakonec se prodloužil do konce roku. Ale i ten je podle Jindřicha Fialky z organizace Sto skupin šibeniční.

Podle něj by pomohlo oddálit účinnost vyhlášky do konce roku 2024. „Vybourat nové požární dveře a udělat nový východ vyjde na 100 až 200 tisíc. Ale skupinky každý měsíc žijí na ostří nože a ušetřit 200 tisíc je na rok, možná i více,“ řekl Právu.

Dotace nepomohou

Ale ani mimořádné dotace leckde nepomohou. „Největší potřeba péče o děti je v centrech měst, kde je vysoká hustota osídlení a zároveň tam školky s velkými zahradami chybí. Jenže centra často tvoří historická zástavba a památkář vám nedovolí vybourat nové dveře, takže máte smůlu,“ vysvětlil Fialka.

Také hasiči uvedli, že problém je právě u historických budov.

Podle Fialky by potíže mohla mít až polovina dětských skupin. Tak to alespoň vyšlo v průzkumu Asociace provozovatelů dětských skupin mezi jejími členy. Těch je tisícovka. Dohromady je v Česku kolem 1450 skupin. Kolik jich zanikne, zatím nelze odhadnout.

Chápu, že bezpečí dětí je nade vše, ale otázkou je, jestli to tady není moc přísné
Eliška Olšáková, sdružení samospráv

Podle Davidové bude finanční pomoc potřebovat na 300 poskytovatelů a ministerstvo pro ně chystá dotační výzvu s 200 mi­liony korun.

Zaskočena byla vyhláškou i třeba Rakušanova kolegyně ze STAN a šéfka Sdružení místních samospráv Eliška Olšáková.

„Jestliže se hygienická vyhláška mění tak, abychom mohli do skupin dát více dětí, ale vyhláška hasičů se obrátí proti tomu, tak to je pro mě velice nepříjemné překvapení,“ uvedla.

Odkázala na svou někdejší zkušenost coby starostky Valašských Klobouk. „Už tehdy bylo zřízení dětské skupiny nesmírně náročné. Na jednu stranu tlačíme na to, aby se skupiny zřizovaly, ale takto je to strašně komplikované a přísné. A obce nebudou mít prostory, kde by děti umístily,“ popsala Právu.

S Rakušanem chce o situaci ještě jednat, ale také moc šancí na zvrat nevidí. „Chápu, že bezpečí dětí je nade vše, ale otázkou je, jestli to tady není moc přísné,“ uvedla.

Statistiky o požárech v zařízeních péče o děti, popřípadě toho, v kolika případech zachránila děti dostatečná protipožární opatření, hasiči Právu nedodali.

Podle Götzové vyhláška přibližuje bezpečnostní opatření v dětských skupinách školkám. Jenže dětské skupiny byly vymyšleny právě jako alternativa k nim, aby je zřizovatel mohl pružněji a levněji založit.

Na školky je přísnější metr než na dětské skupiny

Domácí

Reklama

Související témata:
Únikový východ

Výběr článků

Načítám