Hlavní obsah

Upravená pravidla pro nové školní budovy by měla platit od října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nově navržená pravidla pro školní budovy by měla pro vznikající stavby platit zřejmě od října. Upravená vyhláška ministerstva zdravotnictví dává více prostoru pro rozhodování o podobě a chodu školy zřizovatelům a ředitelům, z nových povinností zavádí měření kvality vzduchu ve třídách či mění požadavky na osvětlení. Pro stávající školy se chystá další úprava, podle níž budou muset kvalitu vzduchu sledovat také.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

Novinářům to v pátek řekli hlavní hygienička Pavla Svrčinová a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

„Snažíme se právní předpisy odplevelit od duplicit,“ uvedl Fošum. Cílem je omezit direktivní přístup státu, aby zřizovatel měl flexibilní možnosti přizpůsobitelné konkrétnímu prostředí, dodal. Termín účinnosti bude podle něj záležet na rychlosti legislativního procesu. Do připomínkového řízení ministerstvo vyhlášku předložilo nyní.

Plot kolem školky nebude vždy nutný

Cílem připravené úpravy je podle Svrčinové mj. reflektovat nové způsoby výuky a odstranit zastaralá ustanovení.

Školky bez plotu, třídy bez umyvadel? Asociace nesouhlasí s úpravami hygienických norem

Věda a školy

„Nová vyhláška přináší hlavní změnu v tom, že není příliš striktní, co se týká třeba předpisů na počty zařizovacích předmětů nebo metry čtvereční pro jednoho žáka. (…) Od toho se upouští a pravomoc se převádí na zřizovatele a provozovatele,“ vysvětlila hygienička.

Navrhovaná vyhláška oproti té původní nebude upravovat stavebně-technické a další požadavky, které upravují jiné předpisy. V nové hygienické vyhlášce tak např. nebude pevně daný počet metrů čtverečních podlahové plochy na počet dětí, povinnost oploceného pozemku mateřské školy, nezbytnost umyvadla v každé třídě nebo pevně stanovený počet toalet.

Povinné sledování kvality vzduchu

Naopak upravená vyhláška pro nové školní budovy zavádí povinné sledování kvality vzduchu v učebnách a upravuje požadavky na osvětlení ve třídách.

V budoucnu se bude koncentrace oxidu uhličitého hlídat i ve stávajících školních budovách, upravovat to bude novelizace jiného předpisu k zákonu o ochraně veřejného zdraví.

Podle Fošuma se nyní řeší časový harmonogram, kdy bude tato povinnost zavedena. Počítá se s tím, že se bude zavádět postupně po dobu několika let.

„Cílem je zajistit měření koncentrace oxidu uhličitého i ve stávajících podmínkách. Je tu několik možností. Může se jednat o mobilní měřicí zařízení. V případě nově zřizovaných objektů se bavíme o kontinuálním měření, které bude součástí pobytové místnosti,“ řekl na dotaz ČTK.

Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2

Ekonomika

Důraz, který hygienici kladou na správnou cirkulaci vzduchu ve třídách, souvisí podle Fošuma i s nedávnou epidemií covidu-19. Tehdy bylo větrání jedním z doporučení, jak zabránit šíření viru mezi žáky. Svrčinová zdůraznila i vliv vyšších koncentrací oxidu uhličitého ve vzduchu na schopnost soustředění.

Novelu vyhlášky připravuje ministerstvo zdravotnictví spolu s ministerstvem školství a ministerstvem práce a sociálních věcí. Současné hygienické normy jsou podle některých odborníků a politiků zastaralé, upravené hygienické požadavky by měly odstranit přehnané limity na školní prostory.

Podle poslankyně Renáty Zajíčkové (ODS) by se tak vyšlo vstříc rozdílům mezi školou se 40 a 1500 žáky. Koaliční politici očekávají také snížení nákladů na stavbu. Naopak opoziční ANO s návrhem nesouhlasí.

Ministerstvo řeší, zda omezit energodrinky školákům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám