Hlavní obsah

Od sondy se oddělil modul, který přistane na Marsu

– Berlín

Od sondy ExoMars se v neděli podle plánu oddělil sestupný modul Schiaparelli, který by měl ve středu přistát na Marsu. Informovala o tom Evropská kosmická agentura (ESA). Společná evropsko-ruská mise se poprvé zaměřuje nejen na průzkum Marsu, ale přímo na hledání případných stop života na jeho povrchu.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační obrázek oddělení modulu od sondy, který poskytla Evropská kosmická agentura.

Článek

Schiaparelli pořídí na povrchu Marsu fotografie a provede určitá vědecká měření. Jeho hlavním účelem je ale otestovat technologie pro budoucí vyslání robotického vozítka na Mars. Mateřská sonda zůstane na oběžné dráze Marsu a bude analyzovat plyny v atmosféře, napsala agentura AP.

Druhý evropský pokus o přistání na Marsu

Modul Schiaparelli vážící 577 kilogramů se od mateřské sondy s označením Trace Gas Orbiter (TGO) oddělil v 16:42 SELČ. Po sedmiměsíčním letu ze Země tak zahájil třídenní sestup k povrchu Marsu. ESA zpočátku hlásila problémy s příjmem telemetrických údajů. Později nicméně uvedla, že tyto údaje přicházejí a potvrzují, že modul směřuje k Marsu.

Foto: ČTK/AP

Schiaparelli představuje teprve druhý evropský pokus o přistání na Marsu, předcházel mu neúspěch sondy Beagle 2 v roce 2003. Přistání na Marsu je obtížnou operací, která působila potíže také americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). USA nyní mají na povrch Marsu dvě vozítka s názvy Curiosity a Opportunity, napsala agentura Reuters.

K pátrání po životě má přispět i Rusko

Vyslání evropského robotického vozítka na Mars bude součástí druhé fáze projektu ExoMars, plánované na rok 2020. Vozítko má s pomocí dvoumetrového vrtného modulu pátrat v podloží po stopách života a analyzovat povrch Marsu.

Předpokládá se, že ESA na projekt ExoMars včetně jeho druhé fáze vynaloží kolem 1,3 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč). Na projekt by navíc měla finančně přispět také ruská strana.

Reklama

Související články

NASA vypustila sondu k asteroidu

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) vypustila ve čtvrtek sondu Osiris-Rex, která bude po dobu příštích sedmi let sbírat vzorky z asteroidu....

Výběr článků

Načítám