Hlavní obsah

SpaceX vyvíjí obří raketu na kolonizaci Marsu

Gaudalajara (Mexiko)

Soukromá společnost SpaceX vyvíjí obří raketu a vesmírnou loď k přepravě velkého množství lidí a nákladu na Mars. Konečný cíl mise bude rudou planetu kolonizovat. Na 67. Mezinárodním astronautickém kongresu v mexické Guadalajaře to oznámil majitel společnosti Elon Musk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Společnost SpaceX představila Meziplanetární dopravní systémVideo: SpaceX, Reuters

 
Článek

Zamýšlený Meziplanetární dopravní systém (Interplanetary Transport System, ITS), tvořený mocným vícenásobně použitelným stupněm nosné rakety a vesmírnou lodí, by měl být schopný přepravit na sousední planetu najednou 100 lidí včetně potřebného nákladu.

Tříměsíční cesta

Nové výkonné motory podle Muskovy vize umožní meziplanetárnímu plavidlu cestu urazit místo dosavadních šesti až devíti měsíců za něco málo přes tři měsíce.

Foto: Rashid Abbasi, Reuters

Šéf společnosti Tesla Motors Elon Musk

Nosná raketa systému ITS, vybavená 42 motory Raptor, jejichž prototyp nedávno prošel úspěšnou zkouškou, nejprve dopraví na oběžnou dráhu vesmírnou loď a poté se vrátí na Zem. Následně znovu několikrát odstartuje s nákladním modulem, který čekající loď zásobí palivem potřebným pro cestu na Mars a zpět.

Lidská posádka již v roce 2024?

SpaceX má v úmyslu létat na Mars každých 26 měsíců, tedy vždy v době jeho nejpříhodnějšího postavení vůči Zemi. Musk sdělil, že by první lidskou posádku rád vyslal už v roce 2024, ale přiznal, že jde o optimistický časový rozvrh.

Muskovým přáním je přispět ke kolonizaci Marsu a k dosažení tohoto cíle se nezamýšlí jen nad samotnou přepravou. Je si vědom vysokých nákladů - v současné době by podle jeho propočtů cesta jedné osoby stála kolem deseti miliard dolarů (přes 240 miliard korun).

Foto: Nasa, Reuters

Mars zachycený Hubbleovým teleskopem

S takovou cenou by se nepochybně příliš zájemců o osídlování další planety Sluneční soustavy nepřihlásilo. Ale s plně funkčním ITS by se cena „letenky” prý mohla dostat přibližně na 200 000 dolarů. Ke snížení nákladů podle Muska přispějí nové, lehčí materiály, znovu použitelné technologie a výkonnější motory.

Reklama

Související články

Na Marsu lze pěstovat zeleninu

Příští dobyvatelé Marsu si budou moci pochutnávat na ředkvičkách, hrášku, žitu a rajčatech, zasetých a sklizených přímo na rudé planetě. Podle univerzity...

Výběr článků

Načítám