Hlavní obsah

V Liberci vyrábějí náplasti z nanovlákna s lepšími hojivými účinky

Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nanovlákna jsou v uplynulých měsících spojována především s rouškami a respirátory pro ochranu před onemocněním covid-19. Nyní však budou mít v lékařství nový účel, a to v náplastech. Díky jejich účinku se rány hojí rychleji, zkracují dobu krvácení poranění a rovněž zabraňují proniknutí bakterií do rány.

Speciální náplasti z nanovlákna mají lepší hojivé účinkyVideo: Novinky

 
Článek

Zdravotní náplast na rány a poranění, která je registrovaná pod obchodním názvem ChitoFib Patch, v lednu získala druhé místo v národním kole Mezinárodní ceny inovací. Náplasti by se měly podle autorky materiálu a ředitelky společnosti Nano Medical Marcely Munzarové dostat do lékáren příští rok na jaře.

„Jedná se o textilní materiál, který je pokrytý nanovlákennou vrstvou, v našem případě je to chitosan, který je následně zpracován do náplastí. Z našeho materiálu se vysekávají polštářky, které jsou uvnitř náplasti a kterými si lidé ošetřují rány,“ sdělila Novinkám Munzarová.

Česká nano dáma Marcela Munzarová: Nerozumím tomu, co lidem na rouškách vadí

Styl

Nanovlákna z gelujících biopolymerů přinášejí v hojení ran novou, vyšší úroveň péče a hlavně zvýšení a zrychlení hojení. Struktura nanovláken také účinně zamezuje průniku mikroorganismů do narušené pokožky u otevřených ran.

Foto: Novinky

Nanonáplasti se vyrábějí na speciální lince v Liberci.

„Nanovlákna mají tu výhodu, že jejich struktura připomíná přirozenou lidskou tkáň, nanovlákenná struktura poskytuje velmi dobrou podporu pro růst buněk. Tzn. pokud máme nějakou ránu, která potřebuje zahojit, nanovlákenná vrstva poskytne něco jako lešení nebo strukturu umožňující buňkám z okraje rány tu ránu překlenout a zahojit,“ vysvětluje Munzarová.

Olomoučtí vědci vyvinuli nový materiál nejen pro nanoroušky

Věda a školy

Nápad využít nanovlákna do náplastí podle ní přitom není nikterak nový, jeho realizaci do praxe však brzdily časové a finanční možnosti, technologické know-how a schopnost materiál zobchodovat. Nyní by měl jít produkt konečně na trh.

„Plánujeme zahájení prodeje na začátku roku 2022, příští rok na jaře by náplasti mohly být v lékárnách. Snažíme se o to, aby nebyly významně dražší, než jsou aktuálně kvalitní náplasti na trhu. Cena krabičky náplastí po deseti kusech by se měla pohybovat do 50 korun,“ dodává s tím, že v nemocnicích by se mohly začít využívat zhruba v roce 2023 po dokončení klinické studie, který byla zahájena v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám