Hlavní obsah

Obří sluneční skvrny mohou v příštích týdnech způsobit na Zemi výpadky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově pozorované sluneční skvrny vzbudily mezi vědci obavy. Uskupení skvrn, které je 15krát širší než Země, by totiž mohlo naši planetu zasáhnout erupcemi, a způsobit tak rozsáhlé výpadky energetické sítě či satelitů.

Foto: NASA, Solar Dynamics Observatory

Sluneční skvrny zachycené družicí NASA (archivní a ilustrační snímek)

Článek

Nejnovější snímky ze Solar Dynamics Observatory, což je jedna z družic amerického vesmírného úřadu NASA, ukazují obrovský shluk slunečních skvrn. Ty měří na šířku přes 190 tisíc kilometrů, tedy 15krát více, než kolik je průměr planety Země. Nebývale velkou oblast výskytu skvrn tvoří nejméně šest různých skupin.

Podle serveru Space Weather, jenž dlouhodobě sleduje vesmírné jevy, se navíc skupina bude dále rozšiřovat. Server také uvedl, že natolik velké uskupení ovlivňuje vibrace celého Slunce. Díky tomu dokázali vědci detekovat skvrny ještě v době, kdy se nacházely na odvrácené straně Slunce. Odhadují, že část uskupení se ještě dodatečně ukáže.

Skvrny jsou ve skutečnosti chladnější částí slunečního povrchu a na snímcích mají podobu malých černých teček. Tato tmavší místa mají teplotu přes 3,5 tisíce stupňů Celsia, zatímco obvykle povrch Slunce dosahuje 5,5 tisíce stupňů Celsia. Rozdíl v teplotě způsobují masivní změny magnetického pole hvězdy.

V únoru se „odlomil kus Slunce“? Astronomy to pobavilo

Věda a školy

Právě sluneční skvrny ale vědci spojují se vznikem erupcí a výrony koronální hmoty, tedy obrovskými a prudkými explozemi sluneční energie, souhrnně označovanými jako sluneční bouře. Tyto jevy astronomové sledují s obavami, protože mohou způsobovat geomagnetické bouře, a představují tak nebezpečí pro lidské technologie, jako jsou energetické sítě, satelity, navigace či letecká doprava.

Server Daily Mail nicméně připomněl, že sluneční bouře způsobují také populární polární záře.

Polární záře přišla do Česka ve dvou vlnách. Byla rudá až fialová

Věda a školy

Následující týdny budou zajímavé

Během slunečních erupcí vyvrhne Slunce obrovská oblaka elektrizovaného plynu, který rychlostí stovek kilometrů za sekundu zasáhne magnetické pole Země. Ty nejsilnější typy erupcí by k Zemi mohly směřovat během následujících dní, a dají se tak očekávat výpadky zmíněných zařízení.

Meteorolog Chris Wicklund například na platformě X (dříve Twitter) uvedl, že se sluneční skvrny neustále zvětšují a příštích pár týdnů (minimálně 14 dní) tak bude „velmi zajímavých“, jak podotýká i portál Space.com.

V současnosti pozorované seskupení slunečních skvrn je podle Wicklunda doposud největší během současného slunečního cyklu, který zpravidla trvá 11 let.

Druhá obří díra ve Slunci během jednoho týdne

Věda a školy

Proč může kosmické počasí zapříčinit výpadky navigací? Na výzkumu se podílel i český fyzik

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám