Hlavní obsah

Druhá obří díra ve Slunci během jednoho týdne

Pomyslnou díru na Slunci, která je zhruba 18–20krát větší než planeta Země, zachytili vědci pracující s vesmírnou observatoří NASA jménem Solar Dynamics Observatory (SDO). Sluneční vítr, s dírou související, o rychlosti 2,9 milionu km/h by k nám měl dorazit v pátek.

Foto: SDO/AIA/NASA

Slunce na snímku z observatoře z 26. března

Článek

Masivní, tzv. koronální, díra na Slunci je již druhou zachycenou pomocí družice SDO během jednoho týdne.

První gigantická koronální díra, která se během posledních několika dní na Slunci vytvořila, byla spatřena poprvé 20. března, a je dokonce 30krát větší než Země.

Foto: SDO/AIA/NASA

Slunce na snímku z družice Solar Dynamics Observatory z 20. března

Navzdory názvu není koronální díra fyzickou dírou ve slunečním povrchu. Koronální díry jsou pro astronomy již běžným jevem. Jsou to magneticky otevřené a méně husté oblasti. Především jsou ale chladnější než zbytek celé hvězdy, tudíž nezáří tak jasně jako jiné oblasti Slunce – a proto vypadají černě. Vyskytují se na místech, kde se pro magnetické siločáry nemohou uzavřít. Nejčastěji tak v blízkosti pólů. Jsou zdrojem zesíleného slunečního větru.

Vzniklá geomagnetická bouře z minulého týdne dosáhla třídy G4, a stala se tak nejsilnější za posledních šest let. Sluneční větry zapříčinily polární záře v Kanadě i v USA, dosáhly až do Phoenixu v Arizoně.

„Obrovská koronální díra má průměr asi 300 000 až 400 000 kilometrů,“ sdělil tehdy serveru Business Insider Alex Young, zástupce ředitele pro vědu na Goddardově heliofyzikálním vědeckém oddělení NASA. „To je asi 20 až 30 Zemí seřazených k sobě,“ dodal.

Zajímavá poloha koronální díry

Druhá díra spatřená vědci koncem minulého týdne uvolňuje sluneční větry o rychlosti 2,9 milionu kilometrů za hodinu. Jedinečná je svým umístěním v blízkosti slunečního rovníku, obvykle totiž díry bývají v blízkosti pólů. V určitém bodě rotace Slunce – z pohledu ze Země – tak může směřovat přímo k naší planetě. Nebo pak vidíme obě dvě (jako na úvodním snímku článku z observatoře SDO).

„Tvar této koronální díry není nijak zvláštní. Její poloha u rovníku ji však činí velmi zajímavou,“ konstatoval pro Business Insider Daniel Verscharen, docent vesmírné a klimatické fyziky na University College London.

„Očekával bych, že nějaký rychlý vítr z té koronální díry přijde na Zemi v noci z pátku na sobotu,“ zmínil dále podle serveru listu The Daily Mail.

Polární záře?

Je pravděpodobné, že solární vítr, který má k Zemi dorazit, vyvolá na mnoha místech polární záři. Ta by měla být viditelná zejména v severně položených oblastech. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) vydal s ohledem na koronální díru výstrahu a upozornil na příležitost spatřit polární záři.

Během geomagnetických bouří, jež trvají delší dobu, může také docházet ke kolísání v elektrické síti a poškození transformátorů. Signál rádia může ve vyšších polohách slábnout.

V únoru se „odlomil kus Slunce“? Astronomy to pobavilo

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám