Hlavní obsah

V Česku loni klesla spotřeba alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice loni klesla spotřeba alkoholu. Podle šetření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) i tak vychází průměrná spotřeba na téměř sedm litrů čistého alkoholu na hlavu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Průměrnou roční spotřebu na osobu lze na základě dat z dotazníkového šetření odhadnout na skoro 7 litrů (6,9 litru) čistého alkoholu, respektive přes 8 litrů (8,3 litru), pokud do výpočtu nezahrneme abstinenty. Roční průměrná spotřeba byla ale v roce 2021 výrazně nižší ve srovnání s rokem 2020, kdy dosáhla 8,0 litru, respektive 9,5 litru bez započtení abstinujících,“ konstatovala v rámci Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v ČR vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Zatímco muži dávali přednost pivu a 47,5 procenta jich přiznává, že konzumuje chmelový mok týdně či častěji, preferovaným nápojem žen zůstávalo víno. Týdně či častěji jej pilo 21,4 procenta z nich.

Podle dat SZÚ spadá do kategorie „škodlivá spotřeba alkoholu“ zhruba desetina mužů a kolem čtyř procent žen. Celoživotní abstinenci oproti tomu udávají čtyři procenta dotázaných, dlouhodobou 17,7 procenta lidí.

„Kritická analýza konzumních zvyklostí dospělých Čechů za posledních deset let naznačuje vysokou míru stability. V mezinárodním měřítku patří Česká republika mezi země s velmi vysokou spotřebou alkoholu,“ připomněla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Nadměrné pití alkoholu má úzkou souvislost i s kouřením. „Mezi umírněnými konzumenty alkoholu je jen asi čtvrtina (22,1 procenta) kuřáků, avšak mezi rizikově a škodlivě pijícími je kuřáků kolem 40 procent,“ uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Zdraví

V ČR kouří téměř čtvrtina populace (24,4 procenta) nad 15 let, přičemž denně kouří 22 procent mužů a 13,3 procenta žen. Preferují vesměs klasické cigarety, přičemž průměrný počet vykouřených cigaret meziročně klesl z 12,7 v roce na 10,9 v roce 2021.

Elektronické cigarety užívalo podle šetření SZÚ 7,4 procenta lidí, zahřívané tabákové výrobky dalších 7 procent.

Ačkoliv odborníci přiznávají, že tyto alternativní výrobky mohou pomoci kuřákům při odvykání, zároveň u konzumentů podporují závislost na jiné formě příjmu nikotinu. Kolem 30 procent uživatelů elektronických cigaret klasické cigarety nekouřilo.

Skoncovat s nikotinem se loni pokusila téměř třetina (30,4 procenta) kuřáků.

Data SZÚ získal z výběrového souboru 1788 respondentů nad 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám