Hlavní obsah

Nový domov. Dvě zachráněné běluhy z Číny už plavou v celé islandské rezervaci

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě zachráněné samice běluhy severní z Číny byly tento týden konečně oficiálně vypuštěny do hlavního mořského útulku na Islandu, jedinečné přírodní rezervace na otevřeném moři. Vodní plocha pro ně zahrnuje 32 tisíc čtverečních metrů. Projekt byl kvůli špatnému počasí zpožděn zhruba o rok, jeho organizátoři doufají, že se do zátoky později připojí i další nyní v zajetí žijící velryby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvě zachráněné běluhy z Číny byly vypuštěny do mořského útulku na IslanduVideo: AP

 
Článek

Ochránci volně žijících živočichů uvedli v pondělí 28. září, že se dvě dříve chycené běluhy poprvé koupaly ve své nové svatyni na otevřeném moři, konkrétně v zátoce Klettsvík u ostrova Heimaey (největší a jediný obydlený ostrov v souostroví Vestmannaeyjar na Islandu), který se nachází přes sedm kilometrů daleko od jižního islandského pobřeží.

Dvě běluhy se už prohánějí v mořském útulku u Islandu

Věda a školy

V srpnu byly nejprve umístěny do jakéhosi ochranného „bazénu“ u zálivu, jak jsme též informovali. Po krátkou dobu setrvaly ve speciálních „bazénech“, kde o ně bylo pečováno, aby se lépe aklimatizovaly na nové prostředí, dokud nebudou připravené na vplutí do širších oblastí dané zátoky. A to se tedy tento týden stalo.

Jak se přizpůsobí přirozenějšímu prostředí

Jejich novým domovem je aktuálně nedotčená mořská plocha o rozloze 32 000 metrů čtverečních v zálivu Klettsvík, přístupná loděmi na pozorování velryb.

„Máme teď skvělou příležitost dozvědět se, jak se tyto běluhy, které většinu svého života žily v zajetí, přizpůsobují přirozenějšímu prostředí. Musíme zjistit, jak s novými poznatky naložit, abychom zlepšili životní podmínky pro více než tři stovky běluh, kteří jsou v současnosti na světě v zajetí,“ uvedla podle agentury AP generální ředitelka „velrybí svatyně“ Audrey Padgettová.

Šanci na nový život dostaly v rámci zejména britské iniciativy Sea Life Trust. Po dobu několika let totiž žily obě běluhy, v Číně pojmenované Siao-paj a Siao-chuej (anglicky se jim říká Little White a Little Grey), v zajetí v šanghajském akváriu.

Samice běluhy čeká cesta z čínského akvária do moře u Islandu

Koktejl

Na severozápad Evropy se úspěšně vrátily už loni, aby se staly obyvatelkami světově jedinečné přírodní rezervace pro kytovce na širém moři.

Záliv raději ohraničen

Tato dvě zvířata již zřejmě nikdy nebudou připravena na život v divoké přírodě, proto panuje snaha jim co nejvíce zlepšit jejich stávající existenci. Ovšem i z toho důvodu má být zátoka Klettsvík uzavřena sítí.

Běluha severní (Delphinapterus leucas) je ozubený kytovec z čeledi narvalovitých, charakteristický bílou barvou. Živočichu se přezdívá mořský kanár, dorozumívá se mnoha zvuky, má též bohatou mimiku. Průměrná délka běluhy je kolem 4,5 metru, někteří jedinci však mohou dorůst až šesti metrů a vážit i 1900 kilogramů, průměrně se však hmotnost pohybuje od 700 do 1600 kg. Samci bývají větší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám