Hlavní obsah

Vzácný návštěvník. U pobřeží Chorvatska sledovali plejtváka myšoka

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníkům v Chorvatsku se podařilo zachytit něco, co zas tak často nevidí. Ve vodách u pobřeží Jaderského moře totiž zpozorovali velkého mořského savce, plejtváka myšoka. Kdysi byli tito kytovci ve Středozemním moři běžní, nyní se jen zřídka stane, že si udělají výlet dokonce až do Jadranu, navíc tak blízko k pevnině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plejtvák myšok na Jadranu u ChorvatskaVideo: AP

 
Článek

Když už se živočicha například právě u chorvatských břehů podaří zpozorovat, jako se odborníkům povedlo na videu, jedná se právě většinou o jarní a letní měsíce. To plejtváci mohou v těchto vodách pátrat po hejnech drobných korýšů, kterými se živí.

Jejich sledování bylo letos hlášeno také u pobřeží Černé Hory nebo Albánie, jak připomněla agentura AP.

U Sydney pozorovali plejtváka obrovského, potřetí za posledních 100 let

Koktejl

Mořští biologové z Institutu Blue World, což je ochranářská a výzkumná organizace se sídlem v přímořském letovisku Veli Lošinj v chorvatské Přímořsko-gorskokotarské župě na ostrově Lošinj, natočili v tomto případě zhruba 15metrového tvora, jak plave v kanálu Velebit, úzké vodní ploše oddělující pobřeží a nedaleké ostrovy poblíž pobřežního města Starigrad.

„Tento náš výzkum, tyto pokusy přiblížit se tomuto zvířeti a případně získat vzorky, zkontrolovat jeho zdravotní stav, pořídit si fotky a zjistit, odkud pochází – to vše má za cíl zjistit, jak moc je pro plejtváky myšoky Jaderské moře důležité. Chceme podporovat ochranu a zachování tohoto druhu, který je považován za ohrožený ve Středomoří, kde je jejich počet velmi malý," popsal pro agenturu AP kurátor Chorvatského přírodovědného muzea Drasko Holcer.

Vědci proto též odebrali vzorky kožní tkáně velryby pro analýzu DNA. Doufají, že jim poskytne cenné údaje pro sledování migračních vzorců daných živočichů.

Drancování planety: Za půl století zmizely dvě třetiny volně žijících zvířat

Věda a školy

Nedávná pozorování velryb tak blízko pobřeží byla podle odborníků způsobena výrazně nižší úrovní hlukové zátěže z lodních motorů. To je výsledek měsíců omezení souvisejících s pandemií koronaviru, která výrazně omezila námořní dopravu v této oblasti.

Plejtvák myšok je po plejtvákovi obrovském druhým největším žijícím tvorem na světě. Dosahovat může délky téměř až 27 metrů a hmotnosti 45 až 75 tun, výjimečně až kolem 114 tun.

Obří sladkovodní ryba vyhynula. Od roku 2003 ji živou nikdo neviděl

Věda a školy

Na tzv. Červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody každopádně už dva roky není mezi ohroženými druhy - byl překlasifikován mezi ty, které jsou jen „zranitelné”. Celosvětová populace myšoků se totiž od 70. let zhruba zdvojnásobila, a to díky mezinárodním zákazům komerčního lovu velryb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám