Hlavní obsah

Nixon oznamuje krach mise Apollo – na zfalšovaném videu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 51 lety úspěšně přistáli na Měsíci první Američané. Nyní však bylo zpřístupněno už dříve ohlášené sedmiminutové video, v němž tehdejší prezident Richard Nixon oznamuje krach celé operace a smrt astronautů. Podle webu CNET vytvořili „historické“ video vloni vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) ve snaze předvést možnosti techniky při falšování obrazových informací.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident USA Richard Nixon

Článek

„Osud tomu chtěl, aby muži, kteří vyrazili na Měsíc, aby jej v míru zkoumali, na Měsíci zůstali, aby tam odpočívali v míru,“ oznamuje Nixon ve zdánlivě realistickém, leč ve skutečnosti zfalšovaném videu In Event of Moon Disaster (V případě neštěstí na Měsíci).

První pobyt astronautů na Měsíci po půlstoletí potrvá 6,5 dne, oznámila NASA

Věda a školy

Ke zrodu snímku tvůrci využili umělou inteligenci a technologie „hlubokého učení“. Podařilo se tak dosáhnout toho, že Nixonovo vystoupení vypadá přesvědčivě. Z videa zaznívá „jeho“ hlas a také mimika obličeje odpovídá duchu projevu, který měl prezident přečíst v případě neúspěchu měsíční mise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám