Hlavní obsah

Nevidomý ajťák vystudoval na červený diplom

Právo, Vladimír Klepáč

Od narození nevidí. Přesto mu nejmodernější technika, lidé kolem něj a také jeho odhodlání zdolávat složitosti života všeho druhu napomohlo k tomu, že v minulých dnech úspěšně ukončil studium informatiky na brněnské Masarykově univerzitě. Titul magistra získal Vojtěch Polášek s červeným diplomem a zařadil se tak mezi hrstku nevidomých či zrakově postižených informatiků s vysokoškolským vzděláním v ČR.

Foto: Masarykova univerzita Brno

Vojtěch Polášek

Článek

V mnoha ohledech se při jeho sedmiletém studiu teprve hledala řešení, jak vlastně nevidomé učit tento obor. Již při studiu spolupracoval mladý ajťák jako brigádník s jednou počítačovou firmu. S nadsázkou tak lze říci, že inkoust na jeho diplomu ještě nezaschl, a o budoucnost má už postaráno.

Inkluze je dobrá, ale nemusí být dobrá pro všechny. Musí se s citem vybírat, s kým do takového začleňování jít, tedy zda jej vůbec zvládne,“ uvedl informatik.

Vyřešit neřešitelné situace

Za dob svého studia se nejednou ocitl ve zdánlivě neřešitelné situaci, kdy si zpočátku ani vyučující nevěděli rady. Příkladem byl kurz o počítačových sítích na brněnské vojenské Univerzitě obrany.

Měl propojovat kabely a routery, ale bez zraku to bylo složité. Nebyl schopen běhat po počítačové laboratoři a propojovat kabely. Nakoupil si tedy vlastní a každý z nich opatřil cedulkou s popiskou v Braillově písmu. Bylo to sice složitější, ale zadaný úkol zvládl.

O bezpečnostní experty je obrovský zájem. Práci mi sami nabídli.
Vojtěch Polášek, nevidomý

Polášek nezastírá, že postižený má studium v mnoha ohledech náročnější. Pokud se ale podle něj nastaví individuálně a je mu nabídnuta pomoc, lze jej zvládnout.

Teď Vojtěch nastupuje k počítačové firmě, i když k jiné než do té, v níž brigádničil. Bude se zabývat tím, čemu se po dobu studia věnoval, a to bezpečností v IT. „Já tu práci vlastně ani moc nehledal. O bezpečnostní experty je obrovský zájem. Práci mi po diplomce sami nabídli. Má omezení znají,“ řekl Právu.

Připouští, že nebýt nejmodernější techniky a nejrůznějších aplikací, které nyní ulehčují nevidomým život, zřejmě by na studium informatiky musel zapomenout.

Využívá nejen čtecí programy, předčítající text v počítači, ale i zařízení přepisující text do Braillova písma pro nevidomé. Vysoce si cení aplikace, které jsou nevidomým schopny přečíst nominální hodnotu bankovky nebo například dopis.

Středisko pomáhající studentům s handicapy

Informatik připomněl, že mu na Masarykově univerzitě byli oporou pracovníci střediska Teiresiás, které pomáhá studentům se specifickými nároky. Za uplynulých 17 let pomohlo již více než tisícovce lidí s nejrůznějšími omezeními vystudovat.

O tom, že všechno jde, když se chce, svědčí podle Poláška i jeho někdejší čtvrtletní studijní pobyt v Benátkách.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Financování asistentů ve školách se změní

Asistenti pedagoga a speciální pedagogové-logopedi ve speciálních školách by od příštího roku už neměli dostávat peníze z rozpočtu na inkluzi, ale z rozpočtu...

Výběr článků

Načítám