Hlavní obsah

Financování asistentů ve školách se změní

Asistenti pedagoga a speciální pedagogové-logopedi ve speciálních školách by od příštího roku už neměli dostávat peníze z rozpočtu na inkluzi, ale z rozpočtu škol na platy. Návrh změn v úterý schválila vláda. Ministerstvo školství tak chce zabránit dvojímu způsobu financování těchto pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Asistenti pedagoga jsou nejdražší součástí inkluze, letos jsou na inkluzi vyhrazeny čtyři miliardy. Tyto peníze jdou i na některé asistenty ve speciálních školách, kde jsou přitom podmínky už nastavené pro skupinové vzdělávání handicapovaných žáků.

V souvislosti s chystanými změnami ve financování škol od ledna 2020 proto resort školství navrhl, aby speciální školy dostávaly na asistenty peníze podle počtu vyučovacích hodin, ve kterých budou pomáhat dětem.

Podle stejného principu mají jít do škol od příštího roku i peníze na učitele. Nyní získávají školy peníze podle počtu žáků.

Změna rozsahu přímé pedagogické činnosti

Novelou by se měl upravit i rozsah přímé pedagogické činnosti asistentů. Nyní pro ně nařízení vlády stanovuje rozpětí mezi 20 až 40 hodinami týdně, což podle ministerstva vede k nerovnému postavení těchto lidí ve školách.

Od ledna 2020 proto úřad počítá se změnou na 36 hodin pro asistenty ve speciálních školách a od září 2021 pak s 32 až 36 hodinami pro asistenty pedagoga v ostatních školách.

Reklama

Související články

Učí učitele, ale berou méně než oni

Kdo bude učit příští učitele? Zatímco platy učitelů základních a středních škol v poslední době výrazně rostou a očekává se další skokový růst, na...

Inkluze speciální školství nezničila

Varovná proroctví různých odborníků a politiků se nepotvrdila. Začleňování postižených dětí do běžných škol speciální školství nezlikvidovalo, v běžných...

Výběr článků

Načítám