Hlavní obsah

Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 109 Kč

Novinky,

Stravenky nadále patří k nejrozšířenějším pracovním benefitům v ČR, dostává je kolem 1,3 miliónu lidí. Poskytuje je přes 70 procent firem, mohou si je totiž odečíst z daní. Daňově nejvýhodnější stravenka v papírové nebo elektronické podobě má od 1. ledna hodnotu 109 korun. Češi ve stravenkách ročně projedí 15 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Stravenky v Česku poskytuje 70 procent firem.

Článek

Stravenky stále patří k nejčastějším zaměstnaneckým výhodám, které tuzemští zaměstnavatelé poskytují, ačkoli na ně nemají zaměstnanci nárok automaticky.

Povinnost jen umožnit stravování

„Jsou dobrovolným příspěvkem zaměstnavatele, na který po dohodě přispívá i zaměstnanec. Zákoník práce ukládá zaměstnavateli povinnost umožnit zaměstnancům ve všech směnách stravování, nikoli povinnost ho hradit. Používání stravenek se řídí zákoníkem práce a zákonem o daních z příjmů,“ vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane.

Příspěvek na stravování je pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Nejvíce peněz si z daní odečte v případě, že poskytne zaměstnanci stravenky v hodnotě 109 korun.

Zvýšení hodnoty o čtyři koruny

Výhodnost stravenky v této hodnotě vychází z daňových zákonů. Od letošního ledna platí nová vyhláška, která zvýšila maximální tuzemské stravné při pracovních cestách na 86 korun na den. Právě z této částky se vypočítává výše daňově uznatelných nákladů pro zaměstnavatele.

Maximální daňově uznatelná část příspěvku na stravování je 70 procent z této sumy, což je 60,20 Kč. Podle zákona o daních z příjmů může zaměstnavatel zaměstnanci uhradit maximálně 55 procent z ceny stravenky. Dalších 45 procent doplácí zaměstnanec, nebo jsou pro zaměstnavatele nedaňovým nákladem.

Oproti loňskému roku se hodnota daňově nejvýhodnější stravenky zvýšila o čtyři koruny.

Nárok v případě služební cesty

Zákonný nárok na stravné má zaměstnanec v případě služební cesty. Jeho výše se liší, pokud jde o zaměstnance v podnikatelské nebo státní a příspěvkové sféře.

Od 1. ledna došlo ke změnám v sazbách zahraničního stravného, které vyplácí zaměstnavatel zaměstnancům, pokud je vyšle pracovat mimo republiku.

Pro rok 2017 došlo ke zvýšení sazeb stravného u 15 zemí. Jde zejména o státy afrického kontinentu. Navíc do seznamu přibyl Jižní Súdán. Z evropských zemí se stravné zvýšilo jen pro Finsko, u všech ostatních evropských států zůstávají sazby zahraničního stravného na stejné úrovni jako v roce 2016.

Kupříkladu pro Německo, Rakousko, Itálii a Francii je výše celodenního stravného 45 eur (1216 Kč) pro Slovensko nebo Polsko 35 eur (946 Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám