Hlavní obsah

V pracovních benefitech vedou jazyky, o telefon či občerstvení zájem klesá

Praha

Jazykové vzdělávání, 13. plat a dovolená nad rámec zákona patří v letošním roce mezi benefity, o které mají uchazeči o práci největší zájem. Naopak malý zájem mají o výhody, jako jsou firemní telefony, vánoční večírky, dárky od zaměstnavatele, občerstvení na pracovišti a teambuildingové či sportovní aktivity. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, do kterého se letos v létě zapojilo 2286 respondentů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Velkým tématem dnes nejsou pouze samotné mzdy, ale také benefity a způsoby nefinančního ohodnocení zaměstnanců. V loňském roce byly na prvních třech místech žebříčku nejvíce žádaných benefitů 13. plat, dovolená navíc a automobil pro soukromé účely,” uvedl Martin Ježek z Grafton Recruitment.

Požadavky převyšují nabídku

„ V letošním roce se 13. plat odsunul na druhé místo a nahradilo ho jazykové vzdělávání, které loni nebylo ani v první desítce. Dovolená nad rámec zákona se pak dostala na třetí místo, čtvrté zaujala pružná pracovní doba a páté home office (práce z domova)," pokračoval.

U jazykového vzdělávání, podobně jako u 13. platu, požadavky kandidátů výrazně převyšují nabídku zaměstnavatelů. Podobné rozdíly lze pozorovat i u dalších benefitů, například u služebního vozu pro soukromé účely, příspěvku na bydlení či placeného studijního volna. Vyrovnaná nabídka s poptávkou je viditelná zejména u stravenek a dovolené nad rámec zákona.

Podle Ježka by společnosti měly také věnovat pozornost faktu, že různé podoby volné pracovní doby, jako je pružná pracovní doba, home office či sickdays (volno při zdravotních problémech), se objevují v žebříčku poměrně vysoko a dohromady by se staly nejžádanějším benefitem.

Stravenky jsou již standard, nikoli benefit

Nižší poptávku než nabídku naopak zaznamenal průzkum po firemních telefonech, noteboocích a internetovém připojení i pro soukromé účely, občerstvení na pracovišti, teambuildingových, společenských a dalších sportovních aktivitách a vánočních večírcích.

Obecně nejnižší zájem je třeba o kancelář vstřícnou k dětem či psům, příspěvky na nadstandardní a individuální zdravotní péči či dárky od zaměstnavatele k různým výročím.

Celkem 52 procent respondentů dostává benefity do 2000 Kč měsíčně, téměř čtvrtina dokonce nad 3000 Kč.

„Trend je tak jasný. Benefity zaměstnavatelé postupně přidávají a jejich hodnota roste. Stravenky a týden dovolené navíc jsou dnes již standardem, nikoli benefitem,” podotkl Ježek.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemaroď, připlatíme, lákají firmy lidi

Mnohé firmy platí svým zaměstnancům odměny za to, že během roku nemarodí a neomlouvají se ani z pracovní doby kvůli návštěvě doktora. Měsíčně si tak tito lidé...

Podniky pečují o zdraví svých zaměstnanců

Důkladnější péče o vlastní zdraví a aktivní životní styl jsou důležité pro stále větší část populace. V době extrémně nízké nezaměstnanosti toho využívají...

Výběr článků

Načítám