Hlavní obsah

Elektrotechnickou olympiádu vyhrál gymnazista Tadeáš Fryčák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přístroj, který dokáže spolupracovat s elektroměrem a odesílat data do počítače, vyhrál letošní ročník Elektrotechnické olympiády na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT). Sestavil ho gymnazista Tadeáš Fryčák. V letošním finále se utkaly projekty osmi soutěžících. Letos se olympiáda konala pojedenácté. ČTK to ve čtvrtek sdělil organizátor olympiády Dušan Maga z ČVUT.

Foto: FEL ČVUT

Budova Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze (ilustrační snímek)

Článek

Letošní ročník Elektrotechnické olympiády byl podle Magy zvláštní tím, že všech osm finalistů má možnost studovat na FEL ČVUT bez toho, aby skládali přijímací zkoušku. Stále ale musí splnit některé náležitosti, např. samozřejmě mít maturitu.

Fryčák je studentem Gymnázia Jana Opletala v Litovli. Sestrojil měřicí přístroj, který dokáže odečítat impulzy z elektroměru a data odesílat do počítače, vysvětlil Maga. Za vítězství dostal Fryčák poukázku v hodnotě 15 tisíc Kč, ocenění převzala i jeho vedoucí učitelka Hana Dudíková.

Na druhém místě se umístil Pavel Krbálek z Gymnázia Chotěboř, který navrhl a zkonstruoval vlastní robotickou ruku. Do ruky dokázal Krbálek dostat software, díky kterému dokázala v kombinaci s kamerou hrát šachy na klasické šachovnici. Robotická ruka dokáže předvídat tahy i hrát šachy a posouvat figurky. Krbálkovu práci vedl Petr Chalupa.

Vítězi Logické olympiády se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Věda a školy

Palubní počítač pro MHD

Třetí skončil Tomáš Sova ze Střední průmyslové školy elektrotechnické a gymnázia V Úžlabině v Praze. Na soutěži představil vlastní palubní počítač pro dopravní prostředky MHD. Sova vymyslel, navrhl i sestrojil vlastní informační systém, který testuje na svém vlastním autobusu. Jeho práci vedl Marek Tejc.

Každý ze soutěžících donesl podle Magy něco, co dokázal sám zkonstruovat. Kromě třech vítězných projektů vyzdvihl i tzv. Perníkovač, který dokáže zdobit perníčky. Žáci se věnovali i umělé inteligenci nebo vlastní sociální síti. Podle poroty se kvalita projektů, které soutěžící připravují, proti minulosti zlepšila.

V soutěži se vyhodnocují první tři místa. Cílem je motivace středoškoláků a středoškolaček ke studiu technických a přírodovědných oborů a popularizace vědy.

Do dalšího ročníku soutěže se budou moci žáci středních škol přihlašovat v září 2024. V první fázi soutěže na ně čeká vědomostní test, následně zašlou své prezentace a mohou postoupit i do finále.

Energetická olympiáda: vítězové vymysleli pěstování řas na záchyt CO2 a jeho přeměnu na energii

Věda a školy

Matematiku vnímám jako seberealizaci, říká držitelka studentské Nobelovy ceny

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám