Hlavní obsah

Energetická olympiáda: vítězové vymysleli pěstování řas na záchyt CO2 a jeho přeměnu na energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 9. a 10. listopadu se na půdě Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT v Praze uskutečnilo finále 6. ročníku Energetické olympiády, kterou pořádá společnost Energetická gramotnost. Zvítězil tým studentů Simona Klingy, Tomáše Čermáka a Vojty Dvořáka, který přišel s pěstováním řas na záchyt oxidu uhličitého (CO2) a jeho přeměnu na elektrickou energii. Zástupci FEL ČVUT o tom dnes informovali Novinky.

Foto: Energetická olympiáda

Zvítězil tým studentů Simona Klingy, Tomáše Čermáka a Vojty Dvořáka, kteří soutěžili pod hlavičkou Gymnázia Brno-Bystrc. Na snímku společně s organizátory

Článek

Soutěž zaznamenala rekordní zájem mezi studenty, do školního kola se přihlásilo 541 týmů, tedy přes 1500 studentů. Do dvoudenního pražského finále se probojovalo 74 studentů a studentek středních škol a gymnázií rozdělených do 25 týmů.

Studenti museli během dne vypracovat projekt na jedno ze šesti témat, které organizátoři považují za velké výzvy současné energetiky.

Studenti simulují práci na projektech v reálném prostředí

Zvítězil tým studentů Simona Klingy, Tomáše Čermáka a Vojty Dvořáka, kteří soutěžili pod hlavičkou Gymnázia Brno-Bystrc. U odborné poroty studenti zabodovali unikátním nápadem na pěstování řas na záchyt CO2 a následnou přeměnu zpět na elektrickou energii. K vítězství přispěla také vydařená prezentace a praktická ukázka členům poroty.

Česká studentka získala „Nobelovku pro juniory“

Věda a školy

O druhém a třetím místě rozhodovala jen jedna setina, a ta nakonec skočila ve prospěch týmu z PORG gymnázia v Praze ve složení Benjamin Hudec, Ádám Sátor a Václav Verner, kteří zpracovali koncept transformace bioplynových stanic na výrobny vodíku a uskladnění přebytků energie do bioplynu.

Foto: Energetická olympiáda

Studenti museli během dne vypracovat projekt na jedno ze šesti témat, které organizátoři považují za velké výzvy současné energetiky. Podmínky soutěže představuje zakladatelka projektu Adéla Holasová.

David Orlík, Jonáš Tomešek a Martin Obšil z Wichterlova gymnázia Ostrava-Poruba, kteří se účastnili i v loňském roce a skončili druzí, se tak letos museli spokojit se třetím místem. Tým přišel s nápadem na řešení zpracování odpadů pyrolýzou na vodík a bioplyn, které by pomohlo s akumulací přebytků energie.

Logická olympiáda zná vítěze krajských kol

Věda a školy

„Soutěžící simulují práci na projektech v reálném prostředí. I tam je výhodou, když vědí, kde hledat informace, nebojí se ptát zkušenějších i umělé inteligence. Umějí ale informace kriticky zhodnotit a pracovat s nimi dál. Dobrým nápadem to ale jen začíná. Když nesedí ekonomika, žádný investor by do projektu neinvestoval. A v neposlední řadě musí pak projekt kreativně prezentovat,“ prohlásila zakladatelka projektu Energetická gramotnost Adéla Holasová.

Foto: Energetická olympiáda

Do finále Energetické olympiády se probojovalo 74 studentů ze středních škol z celé České republiky.

V rámci finálového kola proběhl dopoledne přednáškový blok, který zahájil děkan FEL ČVUT Petr Páta. Se svými přednáškami pak následovaly jednotlivé partnerské firmy.

„Zároveň tito odborníci byli během dne k dispozici studentům jako rádci a mentoři. Je to zajímavá zkušenost setkávat se s aktivními studenty a vnímat jejich pohled na problematiku,“ poznamenala Holasová.

Příští rok se uskuteční již sedmý ročník Energetické olympiády: školní kolo proběhne 18. října 2024 a finále 7.  a 8. listopadu 2024.

Podvodní laboratoř projektu Hydronaut zakotvila na dva roky v areálu ČVUT

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Energetická olympiáda

Výběr článků

Načítám