Hlavní obsah

Vítězi Logické olympiády se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve finále 16. ročníku Logické olympiády, do kterého se poprvé přihlásilo přes 100 tisíc soutěžících, si nejlépe vedli Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief. Na půdě Poslanecké sněmovně řešilo logické úlohy finálového kola 192 chlapců a dívek. Do příštích let chystá organizátor soutěže novinku v podobě kategorie D pro dospělé.

Foto: Mensa Česko

Vítězové Logické olympiády 2023

Článek

V pondělí 4. prosince se uskutečnilo finále soutěže Logická olympiáda, kterou pořádá Mensa Česko.

Do soutěže se letos zaregistrovalo rekordních 101 296 chlapců a dívek z takřka 4000 mateřských, základních a středních škol z celého Česka. Po úspěšném absolvování online základního kola a krajských kol se do finále probojovalo celkem 195 dětí rozdělených do třech věkových kategorií.

Během celého dne 192 dorazivších finalistů řešilo různorodé logické úlohy. Po tradičním písemném a promítaném testu na ně čekaly dva nové moduly: úlohy s názvem Reaktory propojující verbální schopnosti s logickým myšlením, následně pak test zaměřený na prostorovou orientaci a logické myšlení.

Logická olympiáda zná vítěze krajských kol

Věda a školy

Nejlépe se dařilo žákům z Prahy. Vítězem se v kategorii C, tj. střední školy, stal Richard Dobíšek z Mensa gymnázia, s testy v kategorii B (2. stupeň ZŠ) si nejlépe poradil Vít Přibyl z Gymnázia Špitálská a v nejmladší kategorii A (1. stupeň ZŠ) zvítězil Daniel Čief ze ZŠ Ke Kateřinkám.

„Ačkoli jsou všichni vítězové z pražských škol, na stupních vítězů je vidět, že nadaní logici jsou napříč celou naší republikou. Mezi letošními medailisty se objevují už tradiční jména soutěžících, kteří už zakusili dobré výsledky v krajských kolech nebo i ve finále. A objevují se i nová jména, za což jsme vždycky rádi,“ okomentovala výsledky koordinátorka soutěže Lucie Měchurová.

Výsledky finále Logické olympiády 2023 dle kategorií:

  • Kategorie A
  1. Daniel Čief, ZŠ Ke Kateřinkám, Praha 4
  2. Otakar Vintr, ZŠ Zlín-Malenovice
  3. Jan Rumánek, ZŠ Donovalská, Praha 4
  • Kategorie B
  1. Vít Přibyl, Gymnázium Špitálská, Praha 9
  2. Dan Školař, ZŠ Březová
  3. Matěj Kmínek, Gymnázium Česká, České Budějovice
  • Kategorie C
  1. Richard Dobíšek, Mensa gymnázium, Praha 6
  2. Lukáš Poul, Gymnázium B. Němcové, Hradec Králové
  3. Martin Bryja, Gymnázium Kapitána Jaroše, Brno

Nejlepší řešitelé klání, které pomáhá vypátrat často i skryté talenty, si odnesli ceny v podobě deskových her a elektroniky, ti úplně nejlepší notebooky.

Foto: Mensa Česko

Z letošního finále Logické olympiády v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

I letos byly generálními partnery Logické olympiády nadace rodiny Kellnerových a škola Open Gate v Babicích u Prahy. Soutěž rovněž podpořilo ministerstvo školství, společnost Albi, Asociace za lepší ICT řešení a řada dalších partnerů včetně mnoha krajů a měst. Mediálními partnery jsou Novinky a Právo.

„Na gymnáziu Open Gate máme hned několik studentů, kteří naši školu objevili právě díky Logické olympiádě. Pro mě osobně je vždy zážitek, když vidím děti, jak si lámou hlavu s náročnými úlohami a v přestávkách pak na chodbách nadšeně diskutují o tom, jestli našly správné řešení,“ sdělila Petra Dobešová, ředitelka školy Open Gate a členka správní rady Nadace The Kellner Family Foundation.

Budoucí kategorie pro dospělé

Pořadatelé z Mensy Česko chystají velkou novinku, a to spuštění Logické olympiády pro kategorii D, tedy dospělé. Ta by v budoucnu měla probíhat vždy s půlročním odstupem od soutěže pro děti a mládež. Mladí soutěžící z této kategorie však nebudou vyřazeni.

„Už několik let registrujeme poptávku po soutěži také pro dospělé. Letos jsme si vyzkoušeli, že s týmem dobrovolníků dokážeme zorganizovat soutěž pro více než sto tisíc lidí a máme tak kapacity spustit i tuto novou část, ve které se budou moct utkat nejen dospělí mezi sebou, ale také třeba rodiče s dětmi. Bude to takový mezigenerační souboj,“ poznamenala Měchurová s tím, že nová kategorie D nebude nijak věkově omezena.

Rádi bychom umožnili soutěžit i dospělým, říká koordinátorka Logické olympiády

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám