Hlavní obsah

NASA vyšle dron, aby prozkoumal největší měsíc Saturnu

Washington

Zkoumat největší měsíc Saturnu jménem Titan pomocí velkého bezpilotního letounu, dronu, má v úmyslu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Přístroj Dragonfly by se měl na cestu vydat v roce 2026 a na místo určení dorazit o osm let později, informoval úřad na svém webu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vyšle dron na Saturnův největší měsícVideo: AP

 
Článek

Bohatě organický svět Titanu vesmírná agentura vybrala jako další cíl bádání ve sluneční soustavě v rámci pátrání po základech života. Rotorový aparát Dragonfly bude po tomto měsíci létat a zkoumat různá místa.

Titan je podle vědců analogem Země v raném stadiu a může poskytnout vodítka k tomu, jak vznikl život u nás.

Podle agentury AP by měl přístroj zavítat na desítky slibných lokací a zjišťovat, zda na tomto ledovém tělese (Titan se skládá zejména z kamenného materiálu a vodního ledu) může existovat mikrobiologický život.

Čtyřikrát hustší atmosféra

Dragonfly bude vůbec první zařízení s více rotory, které NASA použije při zkoumání jiného tělesa ve sluneční soustavě. Dron s osmi rotory může při letu úspěšně využít hustou atmosféru Titanu, která je čtyřikrát hustší než ovzduší Země.

Titan je podle vědců analogem Země v raném stadiu a může poskytnout vodítka k tomu, jak vznikl život na naší planetě.

Život na dně kráteru?

„Dron má při své základní misi trvající 2,7 roku probádat různá prostředí od organických dun až po dno impaktního kráteru (kráter vzniklý nárazem asteroidu – pozn. red.), kde voda v kapalném stavu a složité organické látky, jež jsou klíčem k životu, kdysi možná desítky tisíc let existovaly společně,” uvedla NASA.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: NASA vyšle dron na Saturnův největší měsíc

„Finálním cílem je právě dostat se do daného impaktního kráteru Selk, který je zřejmě největším kráterem na Titanu, táhne se v délce asi 50 kilometrů. Věříme, že tam se mohou nacházet složky potřebné pro život," potvrdil podle AP Curt Niebur z NASA, vedoucí programu New Frontiers, v rámci kterého mise probíhá.

Jde o stejný vesmírný program, který sponzoroval sondu New Horizons, která nám přinesla první blízké snímky trpasličí planety Pluto.

Reklama

Související články

Měsíc se scvrkává, zjistili vědci

Podle zjištění NASA se Měsíc za stovky milionů let zmenšil v průměru asi o 50 metrů. Jeho povrch se scvrkává, podobně jako se kulička hroznového vína mění na...

Čínská sonda získala kameny z hlubin Měsíce

Čínská sonda Čchang-e 4 operující na odvrácené straně Měsíce může vědcům pomoci objasnit původ měsíčních kráterů. Její vozítko Nefritový králík 2 totiž nyní...

Výběr článků

Načítám