Hlavní obsah

NASA poprvé zahájí misi na Mars ze západního pobřeží USA

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) příští měsíc poprvé v historii zahájí svou misi na Mars ze západního pobřeží USA, konkrétně z Kalifornie. První příležitost k vynesení výzkumné sondy InSight do vesmíru nastane 5. května. Letět má zhruba půl roku, než rudé planety dosáhne.

Marťanská mise tentokrát odstartuje ze západního pobřeží Spojených státůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Okna pro start rakety Atlas V, která sondu dopraví na její letovou dráhu, jsou od 5. května do 8. června, a to každý den po dvě hodiny. K prvnímu pokusu, neohrozí-li start počasí či technická závada, dojde 5. května ráno z kosmodromu u Vandenbergovy letecké základny. Tato především vojenská základna se nachází severně od Los Angeles.

Starty amerických družic k Marsu - rovněž meziplanetární lety raket - se v USA přitom obvykle uskutečňují z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral, tedy z východního pobřeží.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Vizualizace startu rakety Atlas V

Čím výše raketa vystoupá, tím více bude vidět. NASA odhaduje, že ji bude moci sledovat deset miliónů Kaliforňanů. Ať už úspěšně odstartuje kdykoli, 485 miliónů kilometrů dlouhou cestu k planetě má sonda InSight po oddělení od rakety zakončit 26. listopadu, píše úřad na svém webu.

Zkoumání vzorků půdy

Jakmile se vesmírné plavidlo přiblíží k atmosféře Marsu, zahájí šestiminutový sestup ve výšce zhruba 130 kilometrů nad povrchem. Během přistávání by dle informací agentury Reuters mělo zbavit svého tepelného štítu a nasadí padák. Po přistání zůstane stát na místě.

Foto: Profimedia.cz

Sonda InSight během příprav na misi

Uplatnit se má při zkoumání rudé planety, zejména vědce zajímá analýza vzorků půdy z hlubin planety.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Sonda InSight

Příští rok by navíc měla absolvovat první krátké lety i nejsilnější raketa vizionáře Elona Muska, která má za pár let k Marsu dopravovat náklad i lidi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám