Hlavní obsah

NASA ohlásila dvě mise na Venuši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vesmírná agentura NASA plánuje dvě vědecké mise s cílem studovat atmosféru a povrch naší sousední - a nejbližší - planety Venuše. Oznámila to ve středu v tiskové zprávě s tím, že jejich vyvrcholení očekává mezi lety 2028 a 2030. Podle médií se tak NASA chystá vyslat sondy k naší sousední planetě poprvé po více než 30 letech.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Tento snímek Venuše od NASA vznikl pomocí dat ze sond Magellan (1989–1994) a Pioneer-Venus 1 (1978–1992).

Článek

Cílem nových projektů je pochopit, jak se z Venuše stal „svět připomínající inferno“, píše NASA, ačkoli se toto vesmírné těleso v různých ohledech podobá Zemi. Vesmírný úřad uvádí, že Venuše mohla být kdysi první obyvatelnou planetou Sluneční soustavy, a to s oceánem a klimatem podobným Zemi.

Sonda Parker zachytila rádiové signály z Venuše

Věda a školy

„Je ohromující, jak málo toho o Venuši víme, ale výsledky těchto misí nám v součtu odhalí příběh planety od mraků na jejím nebi, přes sopky na jejím povrchu až po úplný spodek a její samotné jádro,“ prohlásil o chystaných misích vědec NASA Tom Wagner.

„Bude to, jako bychom tu planetu znovu objevili,“ dodal.

DAVINCI+ a VERITAS

Jeden projekt dostal název DAVINCI+. Od něj si Američané slibují poznatky o složení atmosféry a vhled do změn, kterými prošla, píše zpravodajský web Axios.

Druhá mise s označením VERITAS pak bude podle agentury Reuters snahou zmapovat povrch planety a zjistit, zda na Venuši dochází k pohybu tektonických desek a vulkanické aktivitě.

Moskva opět zaostřuje na Venuši

Věda a školy

DAVINCI+ má zároveň pořídit snímky geologických útvarů – potenciálně srovnatelných s pozemskými kontinenty – na planetě ve vysokém rozlišení.

Obě iniciativy mají rozpočty okolo 500 milionů dolarů (přes deset miliard Kč).

Život na Venuši? NASA zvažuje vlastní misi

Věda a školy

„Doufáme, že tyto mise prohloubí naše chápání vývoje Země a toho, proč je dnes obyvatelná, zatímco jiné planety naši Sluneční soustavy nejsou,“ shrnul při středeční tiskové konferenci šéf NASA Bill Nelson, který v čele kosmického úřadu letos vystřídal svého předchůdce Jima Bridenstina.

Reklama

Související články

Na Venuši našli možné stopy života

Mezinárodní tým astronomů oznámil objev vzácné molekuly fosfanu v oblacích planety Venuše. Na Zemi plyn o vzorci PH₃ vzniká ve větším množství jen průmyslově...

Roskosmos vyvíjí vesmírný jaderný remorkér

Do konce letošního roku má ruská státní agentura pro kosmické aktivity Roskosmos podepsat smlouvu o vývoji projektu Nuklon, který zahrnuje speciální vesmírný...

Výběr článků

Načítám