Hlavní obsah

Nákladní loď firmy SpaceX odstartovala, už potřetí letí k ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepilotovaná kosmická loď Dragon 2 (Cargo Dragon) společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral a se zásobami pro posádku míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Plavidlo vzlétlo ve středu v 1:30 SEČ pomocí rakety Falcon 9.

K ISS odstartovala nákladní loď od společnosti SpaceXVideo: Reuters

 
Článek

Záběry ze startu nosné rakety a zásobovací lodě zprostředkovala agentura Reuters.

„Raketa Falcon 9 dopravila na oběžnou dráhu nákladní kosmickou loď Dragon 2 (SpX-27) výrobního čísla C209. K Mezinárodní kosmické stanici ISS se připojí zítra (ve čtvrtek) okolo 12:52 SEČ,“ shrnul na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Vaclavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Dragon 2 je kosmická loď společnosti SpaceX, nástupce nákladní lodě Dragon. První let absolvovala v roce 2019. Existuje jak v nepilotované variantě označované Cargo Dragon, tak v pilotované verzi pod názvem Crew Dragon.

Doplnil, že jde o třetí misi tohoto konkrétního Dragonu.

Na ISS dorazili čtyři noví astronauti

Věda a školy

Příslušný první stupeň rakety Falcon již posedmé splnil svůj úkol a přistál v Atlantském oceánu na autonomní plovoucí plošině firmy SpaceX jménem „A Shortfall of Gravitas“.

Úhybný manévr vesmírné stanice

Na ISS aktuálně pobývá sedm astronautů, tři ze Spojených států, tři z Ruska a jeden ze Spojených arabských emirátů.

Astronauté se po pěti měsících na ISS vrátili na Zemi

Zahraniční

Zajímavostí je, že ISS musela v úterý ve 12:54 SEČ zahájit 155 sekund dlouhý motorický manévr provedený lodí Progress MS-22, která u orbitálního komplexu kotví.

Cílem bylo zvýšit oběžnou dráhu stanice, cílem neplánované akce bylo podle Václavíka vyhnout se možné srážce s úlomkem kosmické tříště. Střední výška oběžné dráhy stanice ISS je 419 km.

Podobný manévr musela tato orbitální laboratoř provést i minulý týden.

Mezinárodní vesmírná stanice provedla manévr, aby se vyhnula střetu s kosmickým smetím

Věda a školy

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem americké vesmírné agentury NASA, ruského Roskosmosu, evropské ESA, Japonska a Kanady.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením rozsáhlých protiruských sankcí ale dala Moskva najevo, že pro ni ISS nemá dlouhodobou budoucnost. Chce vybudovat vlastní kosmickou stanici.

Rusko zůstane na ISS ještě pět let

Svět

Rusové opět ve vesmíru předčili Američany. Na Mezinárodní vesmírné stanici natočili film

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám