Hlavní obsah

Rusové opět ve vesmíru předčili Američany. Na Mezinárodní vesmírné stanici natočili film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva (Vyzov), tak se jmenuje nový ruský film, který se zapsal do dějin, nejen kinematografie. Natáčel se na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Stal se tak prvním snímkem, který vznikl ve vesmíru. O toto prvenství se přitom pokoušel v minulosti i americký herec Tom Cruise. Projekt nicméně zatím neuskutečnil.

První film natočený ve vesmíru má trailerVideo: AP

 
Článek

„Vesmírný závod se v posledních letech rozšířil do nových mezí. Po obchodu, turistice…, přichází filmy,“ píše v reakci na Výzvu americká CNN.

Doplňuje, že snímek vznikal na ISS v roce 2021. S odkazem na trailer, kteří Rusové tento týden zveřejnili, prozrazuje i děj.

Hlavní hrdinkou je kardiochiruržka Žena (Julija Peresildová), jež musí ve vesmíru odoperovat kosmonauta, který se nemůže ze zdravotních důvodů vrátit na Zem. Jejím „pacientem“ přitom není nikdo jiný než skutečný kosmonaut, Oleg Novitskij.

Foto: AP

První film natočený ve vesmíru má trailer

Producentem Výzvy je ruská televize s využitím zázemí Roskosmosu, organizace zodpovědné za ruský vesmírný program. „Chceme zpopularizovat ruský vesmírný program a zároveň práci kosmonautů,“ stojí v prohlášení k filmu.

Náklady na natáčení v kosmu měly dosáhnout 1,155 miliardy rublů (cca 334 mil. Kč).

Premiéra v dubnu

Ruský režisér Klim Šipenko natáčel potřebné záběry na ISS konkrétně v říjnu 2021, celkem dvanáct dnů. Na stanici putoval společně s legendou ruského kosmického programu, Antonem Škaplerovem a Peresildovou. Všichni museli před tím projít obvyklým výcvikem, splnit náročné zdravotní testy.

Výzva má být v Rusku uvedena 20. dubna. Server Politico v této souvislosti zmiňuje i zatím neuskutečněný americký projekt Toma Cruise, který myšlenku natáčet na ISS rozvíjí od roku 2020. Jeho snímek se měl odehrávat jak ve vesmíru, tak na Zemi. Jeho výroba ještě ale nezačala.

Reklama

Výběr článků

Načítám