Hlavní obsah

Nad Českem byly vidět polární záře i nová kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci na pondělí bylo možné z Česka zachytit polární záři. Nejjasnější byla krátce po půlnoci a poté kolem 1:55 SELČ. V obou případech byla slabě pozorovatelná i pouhýma očima, a to při pozorování daleko od měst s dokonalým výhledem k severnímu obzoru. Šance na zaznamenání jsou i v dalších dnech. Pomocí dalekohledů je navíc možné spatřit i jistou kometu.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Polární záře zachycená v pondělí 6. května uplynulou noc ze Záhořic na Karlovarsku

Článek

Jak informoval astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě, záře se objevila v důsledku erupce uvolněné ze Slunce před třemi dny z aktivní oblasti AR3663.

Zmíněná aktivní oblast na Slunci za poslední dny vyprodukovala další silné erupce spojené s úniky oblak nabitých částic, jejichž část by mohla Zemi zasáhnout v příštích dnech.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Polární záře zachycená uplynulou noc ze Záhořic na Karlovarsku

Je tak šance, že slabší polární záře budou z našeho území zaznamenatelné i v následujících dnech.

Planety u exotických hvězdných majáků mohou mít polární záře

Věda a školy

„Zájemci by kromě předpovědi počasí měli sledovat i tzv. aurorální monitory, podle kterých mohou usoudit, zda je úkaz skutečně možné vyhlížet, neboť předpovědět s přesností se polární záře nikdy nedá,“ radí Horálek s tím, že k takovým monitorům patří např. SpaceWeatherLive (v češtině) či SolarHam (anglicky).

Foto: Radek Kroupa, Česká astronomická společnost

Polární záři bylo možné z našeho území zachytit i minulý týden: zde snímek ze čtvrtka 2. května (Mikulov, Jihomoravský kraj)

Kometa Tsuchinshan-ATLAS

Horálek kromě noční polární záře a také možnosti pozorovat meteorický roj Eta Akvaridy zároveň upozornil na zachycení nové komety s označením C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která se pozvolna blíží ke Slunci ze vzdálených útrob Sluneční soustavy.

„Tak jsem ji viděl. Tahle zatím nenápadná protáhlá skvrnka, která si to brázdí meziplanetárním prostorem před souhvězdím Panny, by se mohla do půl roku stát jednou z nejjasnějších komet za poslední dekády,“ popsal v neděli na svém Facebooku.

Kometa Tsuchinshan-ATLAS je nyní viditelná ve středně velkých dalekohledech (nad 15 cm pohodlně), jak prolétá východní polovinou souhvězdí Panny, a též při vizuálním pozorování se honosí prašným ohonem.

„Nakolik jí její zatím slibná kometární aktivita vydrží, nikdo neví. Jelikož je to kometa, která u Slunce nikdy nebyla, může i zklamat a sotva ji uvidíme na počátku října v triedrech. Ale jsou jisté optimistické scénáře, které slibují její zjasnění na viditelnost pouhým okem i z měst,“ poznamenal astronom.

Zmíněná kometa se má podle informací na webu na podzimní obloze, hlavně v průběhu října, nacházet na večerní obloze po západu slunce. Nicméně jak nakonec bude jasná, se dopředu neví - je tedy nutné brát možnosti viditelnosti komety s rezervou.

Nejen polární záře, ale i astronomie jako taková je totiž mnohdy velmi nepředvídatelná.

Nad Sluncem se během zatmění vypařila nová kometa

Věda a školy
Související témata:
Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Související články

Výběr článků

Načítám