Hlavní obsah

Na ukrajinské asistenty si 510 škol rozdělí 101 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství dá peníze na ukrajinské asistenty pedagoga 510 veřejným školám. Je to asi 4,67 procenta všech mateřských, základních a středních škol v Česku. Na uhrazení platů a dalších výdajů spojených s prací ukrajinských asistentů vyčlenil úřad od začátku školního roku do konce kalendářního roku zhruba 101 milionů Kč. Finančně podpoří 645 plných úvazků ukrajinských asistentů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Na čtvrteční konferenci to řekl vedoucí oddělení základního vzdělávání ministerstva Svatopluk Pohořelý. Úřad ukrajinské asistenty hradí druhým rokem.

„Podpora se týká 510 škol, ve kterých bude podpořeno 837 dětí v mateřských školách, 15 264 žáků v základních školách a 226 žáků ve středních školách,“ uvedl Pohořelý na konferenci Přijímáme, začleňujeme a vzděláváme děti/žáky cizince.

Podle Pohořelého zatím resort peníze poslal krajským úřadům, které je mají do 30. listopadu předat školám. Ty pak budou muset ministerstvo o tom, jak peníze využily, informovat do konce února roku 2024.

Člověk v tísni přišel s novým kurzem pro práci s cizinci ve školách. Nabízí i výuku češtiny

Věda a školy

Ministerstvo v září v tiskové zprávě uvedlo, že podpora ukrajinských asistentů pedagoga pokračuje podle stejného principu jako v minulém školním roce. Dál tak platí, že tato pozice bude financována ze státního rozpočtu v případě, že bude ukrajinský asistent působit ve třídě s nejvýše 50 procenty cizinců, pokud škola současně splní limit minimálního počtu cizinců.

Od září do prosince roku 2022 si podporu ve výši zhruba 114 milionů korun na práci ukrajinských asistentů rozdělilo 583 škol. Na platy asistentů a další související výdaje od ledna tohoto roku do konce srpna poslalo ministerstvo 552 školám ze všech krajů asi 218 milionů korun. Podle statistiků je v Česku 5374 mateřských škol, 4261 základních škol a 1293 středních škol.

Přes 12 procent ZŠ nemá asistenta pedagoga, nová úprava to má změnit

Věda a školy

Asistenti mají zůstat nejen spádovým dětem

Věda a školy

Na peníze pro ukrajinské asistenty pedagoga měly letos zatím nárok mateřské a základní školy, kde se učí alespoň deset ukrajinských dětí. Střední školy a konzervatoře mohly o příspěvek žádat v případě, že vykázaly alespoň 20 studentů z Ukrajiny.

Na jaře 2090 zaměstnanců z Ukrajiny s dočasnou ochranou

Na jaře v českých školách pracovalo podle průzkumu ministerstva školství 2090 zaměstnanců z řad občanů Ukrajiny s vízem dočasné ochrany. V září loňského roku to bylo o 526 méně. Na pozici učitele bylo letos na konci března zaměstnáno 317 z nich, 694 Ukrajinců ve školách působilo jako pedagogičtí pracovníci. Zbylých 1079 osob pracovalo na pozicích nepedagogických zaměstnanců.

Budoucí učitelé z nepedagogických fakult mají víc hodin pedagogiky

Věda a školy

V mateřských, základních a středních školách v Česku se ve stejném období učilo 51 281 dětí ukrajinských uprchlíků, plyne ze zjištění MŠMT. Bylo to 2,8 procenta všech žáků. České mateřské, základní a střední školy a konzervatoře navštěvovalo v loňském školním roce celkem 1 850 751 dětí a mladých lidí.

Kolik se ve školách vzdělává a kolik v nich pracuje Ukrajinců, ministerstvo zjišťovalo opět v září. Výsledky tohoto sběru dat zatím nezveřejnilo.

Velký příval učitelů? Jen aby nechyběli

Domácí

Růst počtu učitelů skončí, ministr od ledna změní vyhlášku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám