Hlavní obsah

Člověk v tísni přišel s novým kurzem pro práci s cizinci ve školách. Nabízí i výuku češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezisková organizace Člověk v tísni připravila nový kurz, který se zaměřuje na práci s dětmi s odlišným mateřským jazykem v českých školách. Školení nabízí online pro učitele a asistenty pedagoga. Zvláště pro ukrajinské asistenty je k dispozici také nový online kurz výuky českého jazyka zaměřený na školní prostředí.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Oba kurzy jsou zdarma a jsou dostupné na webu organizace, jak sdělili za Člověka v tísni mediální koordinátor Václav Zeman a metodička vzdělávání ukrajinských žáků a pedagogických pracovníků Veronika Kartáková.

Autentické situace

„Kurz podle mě obsahuje velmi autentické situace, se kterými se ve školách všichni setkáváme, i jasné a praktické návrhy jejich řešení, které může každý pedagog či jeho asistent využít prakticky ihned. Myslím, že kurz a jeho doporučení budou vhodné nejen pro práci s dětmi z Ukrajiny, ale i pro práci s dětmi s jinými mateřskými jazyky, jako je třeba vietnamština, ruština nebo romština,“ uvedla ukrajinská asistentka pedagoga Tetiana Miskevych.

Ta se zapojila do testování kurzu zaměřeného na práci s dětmi s jiným mateřským jazykem.

Ministerstvo opět podpoří ukrajinské asistenty i jazykové vzdělávání Ukrajinců

Věda a školy

Školení s názvem Děti s odlišným mateřským jazykem v české škole má čtyři kapitoly. Na konkrétních příbězích a situacích přibližují témata i výzvy, se kterými se ve školách setkávají pedagogové pracující ve školách s dětmi, které neumí dobře česky.

Kurz jim má přiblížit možné kroky, jak pracovat s jazykovou bariérou žáků. Navrhne, jak mohou podpořit začlenění cizinců do třídního kolektivu a jak postupovat v případech, kdy tyto děti ztrácí motivaci k učení.

Kurz obsahuje i kapitolu, která se věnuje psychohygieně pracovníků s dětmi a mládeží.

Autoři kurzu jeho obsah konzultovali s ukrajinskou psycholožkou Olenou Stelmashenko a se zástupci organizací Meta a České centrum Kyjev, které mají dlouhodobou zkušenost s prací s dětmi s odlišným mateřským jazykem.

Testovací komunikace s učiteli i rodiči

Lekce českého jazyka zahrnuje 11 kapitol. První část školení se věnuje slovní zásobě a gramatice, druhá různým situacím ve škole a možným reakcím na ně. Účastníci se v kurzu dozvědí mj. to, co budou potřebovat ve třídě české školy, jak se orientovat v jejích prostorech a jak vypadá typický školní den v české škole.

Na modelových situacích si mohou vyzkoušet komunikaci s ostatními členy učitelského sboru a s rodiči v různých situacích.

Absolventi obou kurzů získají certifikát, který jim potvrdí úspěšné absolvování školení.

Na vzniku kurzů se podíleli odborní lektoři a metodici z Člověka v tísni a společnost Educasoft Solutions. Ta zajistila technickou část tvorby online kurzů.

Eurokomisařka: Segregace romských žáků ve školách v EU se zhoršila

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám