Hlavní obsah

Kosmetiku používali už lidé před 6000 lety, naznačuje nález slovinských archeologů

Právo, mcm

Když slovinští archeologové našli před sedmi lety při vykopávkách v obci Zgornje Radvanje drobnou keramickou lahvičku, domnívali se, že je to buď hračka, nebo nádobka na léky. Od té doby se jich však podařilo najít už více než sto, a tak nastal čas zkoumat jejich někdejší obsah.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledek překvapil. Výzkumníci ze slovinského Ústavu pro ochranu kulturního dědictví při Centru preventivní archeologie a Eberhard Karls Universität v německém Tübingenu totiž oznámili, že lahvičky, jež se daly přivázat k opasku, zřejmě obsahovaly pravěkou kosmetiku.

Našly se v nich stopy cerusitu (uhličitanu olovnatého), který se dříve používal k výrobě olovnaté běloby. Lahvičky obsahovaly také stopy živočišného tuku, vosku a rostlinných olejů. Směs všech těchto látek zřejmě sloužila k malování kůže.

Číňany zaskočil nosorožec, který byl vyšší než žirafa. Žil před 26 miliony let

Věda a školy

U některých lahviček se našly i dlouhé tenké kamenné nástroje, jimiž se dala připravená hmota dostat ven. Lahvičky jsou staré více než šest tisíc let. Jsou tak nejstarším známým dokladem kosmetiky v Evropě a časově předstihují i podobné nálezy z Mezopotámie a Egypta.

O objevu informuje podle webu Phys.og studie v časopise Journal of Archaeological Science.

Reklama

Výběr článků

Načítám